Erősödött az elmélet, hogy egyes bélmikrobák jelenléte és a depresszió között összefüggés lehet

tudomány
2019 február 05., 07:26
comments 131

Tíz éve még vad ötletnek tartották az elképzelést, hogy a bélrendszerben található mikroorganizmusok befolyásolhatják az agyi tevékenységeket, de ez már nincs így. A központi idegrendszer és a több billió bélbaktérium (mikrobióta) kapcsolata már fontos kutatási terület, de a pontos mikrobióták és a memória, a társas kapcsolatok, a depresszió vagy a neurodegeneratív betegségek közötti kölcsönhatásról még többnyire ellentmondásos eredmények születtek.

Egyelőre főleg annyit lehet tudni, hogy összefüggés van specifikus bélbaktériumok, azok metabolitjai és neurológiai tünetek között, de ezek az összefüggések nem bizonyítják be melyik az okozó és melyik az okozat. Sok tanulmány állatkísérletekkel dolgozik, ezek viszont nem pontosan adják vissza az emberi folyamatokat, az emberi kísérletek pedig általában nagyon korlátozottak: kevés emberrel dolgoznak, és sokszor fontos, a mikrobiótákat befolyásoló dolgokat nem vesznek figyelembe (például a diétát és az antibiotikumok vagy antidepresszánsok használatát).

A Natire Microbiology-ben megjelent új tanulmány megerősítette a kapcsolatot. Belgiumban 1000 ember vett vészt a Flamand Bélflóra Projektben, az így kinyert mikrobioták DNS-szekvenciáit elemezték. A mikrobiális taxonokat, amiket (önbevallás és orvosi diagnózis alapján) összefüggésbe hoztak a depresszióval, utána a holland LifeLines DEEP-projekt 1063 résztvevőjének mintáival vetették össze. Végül egy katalógust állítottak össze a mikrobiótákról az alapján, hogy mennyire képesek az emberi idegrendszerrel kölcsönhatásba lépő molekulák előállítása vagy lebontása.

Arra jutottak, hogy baktériumok két csoportjának (Coprococcus és Dialister) jelenléte a depresszióval küzdőknél csökkent. A kutatók szerint pozitív összefüggés van az életminőség és aközött, hogy a bélmikrobióma mennyire képes a dopamin neurotranszmitter lebomlási termékének 3,4-dihidroxi-fenil savra való szintetizálására. A Nature szerint az eredmény az eddigi legerősebb elméletet adja arra, hogy a bélbaktériumok befolyásolhatják a mentális egészséget. De ez még mindig csak az összefüggést bizonyítja, nem az okokat.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A társadalomban elharapódzó depresszióról itt lehet bővebben olvasni(Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.