Magyarországnak 23 milliárd forintot kell kamatostul kifizetnie a Sodexónak az utalványos piac átalakítása miatt

jog
2019 február 05., 10:53
comments 327

A Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) úgy döntött: Magyarországnak 73 millió eurót (kb. 23 milliárd forint) plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak, az utalványos piac átalakítása miatt – írja a Napi.hu.

Az utalványos piacot 2012-ben kezdték átalakítani, a Sodexo volt az egyik a 3 francia multiból, amit a kormány a cafetériarendszer átalakításával kiszorított az étkezésiutalvány-piacról úgy, hogy megemelte az étkezési utalványok adótartalmát, miközben a frissen bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) Széchenyi pihenő (Szép) kártyáké alacsony maradt. Ezt azzal indokolták, hogy javítanak a magyar dolgozók étkezésén, és az utalványpiacon tevékenykedő cégek nyereségét Magyarországon tartják.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) átadja a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a makói nyugdíjasoknak.
photo_camera Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) átadja a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a makói nyugdíjasoknak. Fotó: Makói Városi Televízió/Facebook

A lap emlékeztet, hogy a francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt az ICSID-hez fordult. Az Edenred ügyében már 2016-ban döntés született, több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezték az államot. Az Európai Bíróság szerint ellentétes az EU-s joggal, hogy az utalványokat csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő, és a piacra nem léphetnek be külföldiek.

A mostani döntés ellen a magyar államnak 120 napja van fellebbezni – írja a Reuters. (Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.