Magyarországnak 23 milliárd forintot kell kamatostul kifizetnie a Sodexónak az utalványos piac átalakítása miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) úgy döntött: Magyarországnak 73 millió eurót (kb. 23 milliárd forint) plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak, az utalványos piac átalakítása miatt – írja a Napi.hu.

Az utalványos piacot 2012-ben kezdték átalakítani, a Sodexo volt az egyik a 3 francia multiból, amit a kormány a cafetériarendszer átalakításával kiszorított az étkezésiutalvány-piacról úgy, hogy megemelte az étkezési utalványok adótartalmát, miközben a frissen bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) Széchenyi pihenő (Szép) kártyáké alacsony maradt. Ezt azzal indokolták, hogy javítanak a magyar dolgozók étkezésén, és az utalványpiacon tevékenykedő cégek nyereségét Magyarországon tartják.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) átadja a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a makói nyugdíjasoknak.Fotó: Makói Városi Televízió/Facebook

A lap emlékeztet, hogy a francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt az ICSID-hez fordult. Az Edenred ügyében már 2016-ban döntés született, több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezték az államot. Az Európai Bíróság szerint ellentétes az EU-s joggal, hogy az utalványokat csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő, és a piacra nem léphetnek be külföldiek.

A mostani döntés ellen a magyar államnak 120 napja van fellebbezni – írja a Reuters. (Napi.hu)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.