12,5 hektárnyi zöldterületen építenek evezős pályát a soroksári Dunán

2019 február 6., szerda 5:44
157
A soroksári Duna-ág, ide terveznek evezősközpontot építeni. Fotó: Google Street View

"Komoly pusztítást végeznek a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében" - írja a 24.hu. A lap értesülései szerint a Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja szerint

  • Csepelen 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki;
  • a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, ileltve ligetes állományt tüntetnek el.

Az evezősközpont része azoknak az olimpiai fejlesztéseknek, amelyeket az olimpiai pályázat visszavonásától függetlenül meg akar valósítani a kormány. A beruházás még nem kezdődött el, a terveket viszont már 347 millió forintért megrendelték a közbeszerzésen nyertes cégek, a Főmterv, az Aquaconsult és az Öko Zrt konzorciumától.

Az új evezősközpontban a tervek szerint 2-3 évente tartanának kiemelt nemzetközi versenyeket, és évente néhányszor hazai viadalokat is rendeznének. Az előbbi események 7-10 naposak, az utóbbiak néhány naposak lehetnek. Hogy a pálya tényleg alkalmas legyen a versenyek lebonyolítására, ahhoz ki is kell szélesíteni, ezért komolyan át kell alakítani a tájat. A dokumentum szerint a szükséges munkák közül az iszapkotrás, az építési-bontási munkák, a vízparti táj változása és az építési-bontási munkák szennyezése mind károsíthatja az élővilágot.

Ugyanakkor azt is írták, hogy a csapadék és a szennyvíz elvezetésének megoldásával javulhat a vízminőség.

A 24.hu szerint érdekes kérdés, hogy a beruházás érint-e természetvédelmi területet. Mint írják, a tervezett beruházás érinti a Ráckevei Duna-ág kiemelt jelentőségú természetmegőrzési területét. Az előzetes vizsgálatok szerint azonban csak a víz felszíne számít Natura 2000-es védett területnek, vagyis a part menti beruházások azon kívül esnek.