A pápa elismerte, hogy legalább egy esetben szexrabszolgaként tartottak apácákat papok

A BBC szerint ez az első alkalom, hogy a pápa elismerte az apácák szexuális zaklatását. Mint mondta, az egyház rendezni igyekszik az ügyet, de ez "még folyamatban van".

A pápa történelmi jelentőségű közel-keleti körútján nyilatkozott az apácák ellen a papok által elkövetett bűnökről. Beismerte, hogy papok és püspökök zaklatták az apácákat, de azt is hozzátette, hogy az egyház tud a történtekről és "dolgozik az ügyön". Ekkor említette meg azt is, hogy az egyik rendet azért kellett feloszlatni a XVI. Benedek pápának, mert még az alapítója is szexrabszolgaságra kényszerítette a belépőket.

A Vatikán szóvivője, Alessandro Gisotti később a CBS kérdésére csak annyit árult el, hogy egy franciaországi rendre utalt a pápa.

Ferenc pápa szerint az apácák zaklatása jelenidejű probléma, bár szerinte az elsősorban csak "bizonyos, jellemzően új alapítású" rendekre volt jellemző.

Az egyházon belüli szexuális zaklatások ügyében egy ideje már forrt a botrány. Tavaly novemberben a katolikus apácarendek világszervezete közleményben ítélte el "a hallgatás és titkolózás kultúráját", amely megakadályozza az áldozatokat abban, hogy a nyilvánosság elé álljanak. Pár napja pedig a Vatikán hivatalos női magazinja, a Women Church World is elítélte a zaklatásokat, és még azt is megemlítette, hogy néhány esetben még abortuszra is kötelezték a papoktól teherbe esett apácákat. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.