Értetlenül állnak a holland hatóságok az elmúlt napok tömeges lummapusztulása előtt

ÁLLAT
2019 február 06., 12:01
comments 26
Két, szerencsére élő lumma az ír partoknál.
photo_camera Két, szerencsére élő lumma az ír partoknál. Fotó: Oscar Diez Martinez/Biosphoto

Ezrével pusztulnak a lummák a holland partoknál. Becslések szerint mintegy húszezer pusztulhatott el az életük java részét a tengereken töltő madarakból, amiknek a tetemeit százszámra sodorta partra a tenger.

A tetemek decemberben kezdtek felbukkanni az északi Wadden-szigetektől a déli Zeelandig. Több száz beteg madár is partra vetődött, ezeket madárkórházakban kezelik.

Mardik Leopold, a Wageningeni Egyetem biológusa szerint Hollandiában a nyolcvanas-kilencvenes évek óta nem láttak ekkora mértékű pusztulást. "Feltételezésünk szerint rossz idő és valami váratlan esemény együttese okozta a vadmadarak elhullását, és próbáljuk keresni, mi lehetett az utóbbi" - idézte Leopoldot a The Guardian.

"Néhány madarat felboncoltunk, ezek egészségesnek tűntek, de nagyon lefogytak és valami gyomorproblémájuk lehetett, ami éhezést eredményezett. Nagyobb mintát kell vizsgálnunk, ezért kérjük az embereket, hogy gyűjtsenek madártetemeket számunkra" - mondta.

A szakemberek az egyik lehetséges oknak tartják annak a 291 konténernek a tartalmát, amelyek január másodikán egy nagy viharban kiszabadultak egy teherszállítóból az Amszterdamtól északra elterülő Ameland szigettől északra. Eddig 16 hajó vett részt a Mediterranean Shipping cég konténereinek kimentésében az Északi-tenger vízéből, de a nagyszabású munka legalább hat hónapig elhúzódik. 50 konténert egyáltalán nem találtak meg. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.