Értetlenül állnak a holland hatóságok az elmúlt napok tömeges lummapusztulása előtt

Több 444 videó?
Szeretném
Két, szerencsére élő lumma az ír partoknál.Fotó: Oscar Diez Martinez/Biosphoto

Ezrével pusztulnak a lummák a holland partoknál. Becslések szerint mintegy húszezer pusztulhatott el az életük java részét a tengereken töltő madarakból, amiknek a tetemeit százszámra sodorta partra a tenger.

A tetemek decemberben kezdtek felbukkanni az északi Wadden-szigetektől a déli Zeelandig. Több száz beteg madár is partra vetődött, ezeket madárkórházakban kezelik.

Mardik Leopold, a Wageningeni Egyetem biológusa szerint Hollandiában a nyolcvanas-kilencvenes évek óta nem láttak ekkora mértékű pusztulást. "Feltételezésünk szerint rossz idő és valami váratlan esemény együttese okozta a vadmadarak elhullását, és próbáljuk keresni, mi lehetett az utóbbi" - idézte Leopoldot a The Guardian.

"Néhány madarat felboncoltunk, ezek egészségesnek tűntek, de nagyon lefogytak és valami gyomorproblémájuk lehetett, ami éhezést eredményezett. Nagyobb mintát kell vizsgálnunk, ezért kérjük az embereket, hogy gyűjtsenek madártetemeket számunkra" - mondta.

A szakemberek az egyik lehetséges oknak tartják annak a 291 konténernek a tartalmát, amelyek január másodikán egy nagy viharban kiszabadultak egy teherszállítóból az Amszterdamtól északra elterülő Ameland szigettől északra. Eddig 16 hajó vett részt a Mediterranean Shipping cég konténereinek kimentésében az Északi-tenger vízéből, de a nagyszabású munka legalább hat hónapig elhúzódik. 50 konténert egyáltalán nem találtak meg. (Via MTI)