Tavaly is nagyon meleg volt a Földön, de a következő öt évben újabb hőségrekordok dőlhetnek

2019 február 6., szerda 19:11
223

A tavalyi év a mérések történetének eddigi 4. legmelegebb éve volt, de brit meteorológusok szerint a következő 5 év még melegebb lesz, és újabb rekordok dőlhetnek meg.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodája, a genfi Meteorológiai Világszervezet (WMO) és két amerikai szervezet, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) külön-külön elvégzett elemzése a globális hőmérsékletről ugyanarra az eredményre jutott: 2018 a negyedik legmelegebb év volt a sorban 2016, 2015 és 2017 után, és ez a négy év együttvéve melegebb volt, mint bármelyik másik négyéves periódus korábban.

Az NOAA adataiból kiderül, hogy 2018-ban az átlaghőmérséklet 14,69 fok volt, ami 0,79 fokkal melegebb a 20. századi átlagnál. Az iparosodás előtti korszakhoz (1850-1900) képest 1 fok a felmelegedés.

A brit meteorológiai hivatal számításai szerint a következő 5 év átlaga 14,73 és 15,27 fok között várható, tehát melegebb lesz, mint az elmúlt négy évben.

Az elemzések alapján a feljegyzések kezdete óta a 20 legmelegebb évet az elmúlt 22 évben mérték.

„Az elmúlt négy évben a melegedés üteme kivételes volt a szárazföldön és az óceánokban is” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. A WMO 90 százalékig biztos benne, hogy a következő években még melegebb lesz.

A tudósok szerint a most közzétett adatok világosan jelzik, hogy folytatódik a hosszú távú klímaváltozás, ami összefüggésben van a levegőben lévő üvegházhatású gázok rekordnagyságú koncentrációjával.

Az ENSZ értékelése szerint a világ jelenleg afelé halad, hogy a Földön 2100-ra 3 fokkal vagy annál is többel nő az átlaghőmérséklet.

Patrick Verkooijen, a klímaváltozás hatásaival foglalkozó hollandiai Global Center on Adaptation vezetője szerint a WMO jelentése alapján „a klímaváltozás nem egy távoli jelenség, hanem már itt is van”, így további és zöldebb beruházásokra van szükség, a teendők széles skálája a tengerszint emelkedése elleni védekezéstől a szárazságtűrő gabonákig sok mindenre ki kell terjedjen. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt