Trump a Világbank bírálóját jelölte a Világbank elnökének

2019 február 6., szerda 20:44
76

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban David Malpasst, az amerikai pénzügyminisztérium magas rangú tisztségviselőjét jelölte a Világbank elnökének. Malpasst amerikai elemzők a Világbank egyik harsány bírálójaként tartják számon.

A 62 éves, republikánus párti szakember a pénzügyi tárca nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, aki helyettes államtitkári beosztást töltött be Ronald Reagan, majd George W. Bush elnökök kormányzatában is, később pedig a Wall Street egyik nagybankjának vezető közgazdásza volt. A mostani beosztásában részt vett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is.

A globalizáció és a multilaterális politika bírálója, és miközben határozottan ellenzi az izolacionista, azaz elzárkózó politikát, 2017-ben egy kongresszusi panelbeszélgetésen azt mondta, „a globalizáció és a multilateralizmus lényegében túl messzire ment”. Bírálta a kb. 100 munkacsoportot és intézményt összefogó Világbankot is, mondván: nem mindegyik csoport vagy intézmény érdemli meg a támogatást, „egy rakás pénzt költenek, nem hatékonyak, pénzkihelyezéskor gyakran korruptak és nem az adott országban élő népek hasznára dolgoznak”.

Donald Trump (balra) bejelenti David Malpass (jobbra) jelölését a Világbank élére a Fehér Ház Roosevelt termében (amit Theodore Rooseveltről neveztek el) Fotó: Brendan Smialkowski/AFP

A Világbank előző elnöke, a dél-koreai Kim Yong Kim, akit az előző amerikai elnök, Barack Obama jelölt, decemberben váratlanul, 3 évvel a hivatali idejének vége előtt jelentette be a távozását, mivel a magánszférába készült pénzügyi tanácsadónak. Kim, aki a Global Infrastructure Partners magántőkealaphoz csatlakozott, a Trump-kormánnyal főleg a klímaváltozáson és az azzal kapcsolatos beruházásokon különbözött össze.

Az elmúlt napokban az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint Donald Trump fontolgatta Mohamed el-Erian pénzügyi szakember és Indra Nooyi, a PepsiCo volt elnöknője jelölését is. (Reuters/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt