A Gucci visszahívott egy fekete garbót, miután rasszizmussal vádolták meg

külföld
2019 február 07., 14:04
comments 273

A Gucci visszahívott egy 890 dolláros garbót, amelyet a 2018-as téli kollekciójuk keretében dobtak piacra. Hogy miért? Ezért:

A garbó nem csak a nyakat, hanem a viselője fél arcát is eltakarta, a száj helyén egy kivágással, körülötte vörös ajak, és amúgy az egész ruha fekete.

A közösségi médiában többen is nekimentek a Gucci-nak, hogy ez a ruha pont olyan, mintha visszatért volna a múlt századokból ismert “blackface”, azaz amikor fehér embereket sminkeltek feketévé, például filmekben, ez pedig sértő, sőt rasszista.

A Gucci nem teketóriázott, a tiltakozások hatására visszavonta a terméket és bocsánatot kértek miatta. Hozzátették azt is, hogy az esetből tanulni fognak. Más ruhamárkák is hasonlóan jártak a közelmúltban, a múlt hónapban a Prada-nak kellett visszahívnia egy terméket, szintén azért, mert az nagyon hajazott a blackface-re. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.