27 évnyi vita után elsőként a görög parlament ratifikálta Macedónia NATO-csatlakozását

Ahogy ígérte Athén január végén: a tagországok közül elsőként ratifikálta a görög parlament pénteken este Észak-Macedónia NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, ezzel lényegileg minden akadály elhárult, hogy a 27 évig tartó névvita lezárásával a katonai szövetség 30. tagja legyen az ország. A 300 fős athéni parlament szűk többséggel, 153 igen, 140 nem, egy tartózkodással bólintott rá a szomszédos ország kérelmére. Alekszisz Ciprasz kormányfő a voksolás után kijelentette:

"úgy érzem, hazafias kötelességünket teljesítettük (...), azt tettük, ami helyes."

Észak-Macedónia, miután minden tagűllam jóváhagyta a csatlakozási szerződést, 2020-ban lehet majd a NATO teljes jogú tagja. Ez komoly csapás a balkáni befolyási övezetét védeni igyekvő Oroszországnak, amely minden áron próbálta megakadályozni az ország nyugati integrációját. (MTI/Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.