Az amerikaiak áprilisban tényleg kivonulhatnak Szíriából

külföld
2019 február 08., 05:18
comments 42

Az amerikai hadsereg arra készül, hogy április végére teljesen kivonul Szíriából - írta pénteken a Wall Street Journal. 

Amerikai katonai konvoj 2018. december 30-án a szíriai Manbidzsnál. Ez az a város, ahol a szír polgárháború egyik pillanatában az oroszok és az amerikaiak együtt siettek a kurdok segítségére a török invázióval szemben. Az amerikai katonák távozása után a törökök újra próbálkozhatnak.
photo_camera Amerikai katonai konvoj 2018. december 30-án a szíriai Manbidzsnál. Ez az a város, ahol a szír polgárháború egyik pillanatában az oroszok és az amerikaiak együtt siettek a kurdok segítségére a török invázióval szemben. Az amerikai katonák távozása után a törökök újra próbálkozhatnak. Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A lap meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva tette közzé értesüléseit, hozzáfűzve, hogy a Trump-kormányzat még mindig nem terjesztette elő tervét a Szíriában harcoló kurd szövetségesei védelmére a kivonulás után. 

A WSJ információi szerint, hacsak az amerikai kormányzat menetközben nem változtat a tervein, a Pentagon (védelmi minisztérium) március közepére már kivonja a Szíriában állomásozó amerikai katonák többségét, és a teljes csapatkivonás április végéig mindenképpen befejeződik. A lap megjegyezte, hogy az amerikai külügyminisztérium változatlanul azt közli a nyilvánossággal: a kivonulásnak nincs időponthoz kötött menetrendje.

A lap szerint az amerikai kormányzatnak egyelőre nem sikerült előterjesztenie olyan megállapodást, amelynek értelmében a szíriai kurdok védelemben részesülnek egy esetleges török támadással szemben. Washington ugyan próbál egyezségre jutni erről Ankarával, de egyelőre sikertelenül. Törökország a szíriai kurdokat terroristáknak tartja, és mivel ez utóbbiaknak kapcsolataik vannak a függetlenséget követelő törökországi kurdokkal, Ankara aggódik, hogy destabilizálhatják Törökországot.

„A lényeg az, hogy döntéseket kell hozni. Egy adott ponton vagy politikai megoldást érünk el, vagy azt kell mondani a hadseregnek, hogy lassítsanak, illetve politikai egyezség nélkül haladunk előre (a kivonulással)" - idéztek egy szintén neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőt.

Az Egyesült Államok a héten, az Iszlám Állam ellen harcoló koalíció washingtoni tanácskozásán már el is kezdte tájékoztatni európai szövetségeseit a szíriai kivonulásról - írta a lap. A tanácskozáson egyébként Donald Trump elnök kifejtette: valószínűleg a jövő héten bejelenti, hogy az Iszlám Állam által kalifátusnak nevezett terület száz százalékát felszabadították. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.