Reuters: Pompeo számon kéri Orbántól a Huawei egyre növekvő magyarországi jelenlétét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Reuters péntek délután külügyi forrásokra hivatkozva közölt néhányat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti tárgyalási témái közül. A hírügynökség szerint az amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezi majd ki Orbán Viktornak a kínai Huawei egyre növekvő magyarországi jelenléte miatt. Az Egyesült Államok hónapok óta állítja, hogy a kínai cég komoly biztonsági kockázatot jelent. Kémkedéssel, pénzügyi csalásokkal vádolták meg eddig a cég leányvállalatait. Pompeo nyomást fog gyakorolni a magyar kormányfőre, hogy csatlakozzon ehhez a véleményhez. Az Orbán-kormány amúgy stratégiai megállapodást kötött a Huawei-jel, többek közt azért, hogy itt építsék fel európai logisztikai központjukat. 

A Reuters szerint téma lesz az orosz gáz is (Lengyelország a napokban jelentette be, hogy teljesen leépíti orosz gázimportját), Pompeo kérni fogja Orbánt, hogy fordítson hátat a Turkstreamnek, és Magyarország köteleződjön el a horvát LNG-terminál iránt.

Miközben a kormánymédia a jó amerikai-magyar kapcsolat bizonyítékaként, külpolitkai sikerként próbálja beállítani a látogatást, Pompeo megtette azt a barátságtalan gesztust Orbán felé, hogy közzétette: Budapesten találkozik azokkal a civil szervezetekkel, amelyeket a kormány ellenségesnek tekint, és törvényekkel próbál diszkriminálni.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.