Reuters: Pompeo számon kéri Orbántól a Huawei egyre növekvő magyarországi jelenlétét

2019 február 8., péntek 15:26
142

A Reuters péntek délután külügyi forrásokra hivatkozva közölt néhányat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti tárgyalási témái közül. A hírügynökség szerint az amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezi majd ki Orbán Viktornak a kínai Huawei egyre növekvő magyarországi jelenléte miatt. Az Egyesült Államok hónapok óta állítja, hogy a kínai cég komoly biztonsági kockázatot jelent. Kémkedéssel, pénzügyi csalásokkal vádolták meg eddig a cég leányvállalatait. Pompeo nyomást fog gyakorolni a magyar kormányfőre, hogy csatlakozzon ehhez a véleményhez. Az Orbán-kormány amúgy stratégiai megállapodást kötött a Huawei-jel, többek közt azért, hogy itt építsék fel európai logisztikai központjukat.

A Reuters szerint téma lesz az orosz gáz is (Lengyelország a napokban jelentette be, hogy teljesen leépíti orosz gázimportját), Pompeo kérni fogja Orbánt, hogy fordítson hátat a Turkstreamnek, és Magyarország köteleződjön el a horvát LNG-terminál iránt.

Miközben a kormánymédia a jó amerikai-magyar kapcsolat bizonyítékaként, külpolitkai sikerként próbálja beállítani a látogatást, Pompeo megtette azt a barátságtalan gesztust Orbán felé, hogy közzétette: Budapesten találkozik azokkal a civil szervezetekkel, amelyeket a kormány ellenségesnek tekint, és törvényekkel próbál diszkriminálni.