Reuters: Pompeo számon kéri Orbántól a Huawei egyre növekvő magyarországi jelenlétét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Reuters péntek délután külügyi forrásokra hivatkozva közölt néhányat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti tárgyalási témái közül. A hírügynökség szerint az amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezi majd ki Orbán Viktornak a kínai Huawei egyre növekvő magyarországi jelenléte miatt. Az Egyesült Államok hónapok óta állítja, hogy a kínai cég komoly biztonsági kockázatot jelent. Kémkedéssel, pénzügyi csalásokkal vádolták meg eddig a cég leányvállalatait. Pompeo nyomást fog gyakorolni a magyar kormányfőre, hogy csatlakozzon ehhez a véleményhez. Az Orbán-kormány amúgy stratégiai megállapodást kötött a Huawei-jel, többek közt azért, hogy itt építsék fel európai logisztikai központjukat. 

A Reuters szerint téma lesz az orosz gáz is (Lengyelország a napokban jelentette be, hogy teljesen leépíti orosz gázimportját), Pompeo kérni fogja Orbánt, hogy fordítson hátat a Turkstreamnek, és Magyarország köteleződjön el a horvát LNG-terminál iránt.

Miközben a kormánymédia a jó amerikai-magyar kapcsolat bizonyítékaként, külpolitkai sikerként próbálja beállítani a látogatást, Pompeo megtette azt a barátságtalan gesztust Orbán felé, hogy közzétette: Budapesten találkozik azokkal a civil szervezetekkel, amelyeket a kormány ellenségesnek tekint, és törvényekkel próbál diszkriminálni.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.