Süli János szerint a paksi késés egyik oka, hogy senki sem számolt azzal, hogy "ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját"

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az uniós vizsgálatok elhúzódása miatt 16 hónapot csúszik a paksi bővítés, másrészt "azzal nem számolt senki, hogy ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját," mondta a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a HírTV Péntek 9 műsorában. Süli János hozzátette: magyar részről egy olyan erős műszaki csapat dolgozik, hogy csak azt az orosz tervet hajlandóak elfogadni, amit valóban be lehet majd adni engedélyeztetni. 

A késés miatt módosítani kell az orosz-magyar pénzügyi szerződést, mondta. Ezt Varga Mihály intézi, de majd az Országgyűlésnek kell róla szavaznia. Süli elmondása szerint semmilyen mozgástere sincs a magyar kormánynak,

ugyanazzal a magas kamattal és a korábban bevállalt készenléti díjjal kell számolni,

csak a határidőket írják át. Arról, hogy pénteken jogerősen is úgy ítélt a bíróság, hogy néhány üzleti titkot leszámítva nyilvánosságra kell hozni a bővítésről szóló magyar-orosz megállapodást, azt mondta, hogy 

"amint jogerőssé válik az ítélet, értelemszerűen meg fogjuk tenni azokat a lépéseket, amelyeket a bíróság dönt. Mi tiszteletbe fogjuk tartani, és amit előírnak, azt mi közzé tesszük. Hiszen a szándékunk is ez volt már másfél éve, azt ígértük. Nincsenek egyébként titkaink, de egy ilyen bonyolult beruházásnál lehet üzleti kára, ha mi mindent ész nélkül közlünk.” 

Szerinte eddig is az orosz fél akarata volt a titkolózás. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.