Süli János szerint a paksi késés egyik oka, hogy senki sem számolt azzal, hogy "ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját"

2019 február 8., péntek 21:10
246

Az uniós vizsgálatok elhúzódása miatt 16 hónapot csúszik a paksi bővítés, másrészt "azzal nem számolt senki, hogy ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját," mondta a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a HírTV Péntek 9 műsorában. Süli János hozzátette: magyar részről egy olyan erős műszaki csapat dolgozik, hogy csak azt az orosz tervet hajlandóak elfogadni, amit valóban be lehet majd adni engedélyeztetni. 

A késés miatt módosítani kell az orosz-magyar pénzügyi szerződést, mondta. Ezt Varga Mihály intézi, de majd az Országgyűlésnek kell róla szavaznia. Süli elmondása szerint semmilyen mozgástere sincs a magyar kormánynak,

ugyanazzal a magas kamattal és a korábban bevállalt készenléti díjjal kell számolni,

csak a határidőket írják át. Arról, hogy pénteken jogerősen is úgy ítélt a bíróság, hogy néhány üzleti titkot leszámítva nyilvánosságra kell hozni a bővítésről szóló magyar-orosz megállapodást, azt mondta, hogy 

"amint jogerőssé válik az ítélet, értelemszerűen meg fogjuk tenni azokat a lépéseket, amelyeket a bíróság dönt. Mi tiszteletbe fogjuk tartani, és amit előírnak, azt mi közzé tesszük. Hiszen a szándékunk is ez volt már másfél éve, azt ígértük. Nincsenek egyébként titkaink, de egy ilyen bonyolult beruházásnál lehet üzleti kára, ha mi mindent ész nélkül közlünk.” 

Szerinte eddig is az orosz fél akarata volt a titkolózás. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt