Nem engedte a thai király, hogy nővére miniszterelnök-jelölt lehessen

külföld
2019 február 09., 09:10
comments 65

Visszavonta miniszterelnöki javaslatát a thai Raksa Chart párt, miután Thaiföld királya, Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) jelezte, hogy nem ért egyet az ötlettel, hogy a párt testvérét, Ubolratana Mahidol hercegnőt jelölné.

A jelölés példa nélküi elképzelésnek számított az országban, ahol a királyi család nem vesz részt a napi politika alakításában, és az uralkodónak elsősorban reprezentatív feladatai vannak. 

Ubolratana hercegnő 2008-ban
photo_camera Ubolratana hercegnő 2008-ban Fotó: FRED DUFOUR/AFP

A párt azzal indokolta a döntést, hogy engedelmeskedni akarnak a királyi parancsnak. A királyi palota amúgy nagyon egyértelműen fogalmazott, közleményük szerint a hercegnő jelölése a nemzeti kultúrával való szembeszállást jelentené. Ez a thaiföldi alkotmányba is szerepel, amely kimondja, hogy a monarcihának politikailag semlegesnek kell lennie. 

Thaiföldön a jövő hónapban lesznek választások, és az eseményeket világszerte nagy érdeklődéssel kísérik, mivel egy puccs és öt évi katonai irányítás után kerül rá sor.  

A katonai junta 2014 májusában puccsolta meg Yingluck Shinawatra kormányát, és a hercegnő jelölésének ötlete éppen a Shinawatra-féle erők ötlete volt. Az első elemzések szerint viszont ezzel alaposan elszámolhatták magukat, és nagyon kevés esély volt arra, hogy a királyi család tagjából tényleg miniszterelnök-jelölt lehessen. 

Ubolratana hercegnő amúgy Instagramon korábban arról írt, hogy lemondott minden királyi címéről, és már csak egyszerű állampolgára az országnak, és ebben a formában kíván indulni a miniszterelnökségért, de a királyi palota nem értett egyet ezzel a felvetéssel. Testvére közbelépése után Ubolratana csak megköszönte támogatóinak a biztatást. 

Ubolratana 1951-ben született, és a legidősebb gyermeke a több mint hét évtizeden át uralkodó, rendkívül népszerű, 2017-ben meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) királynak. A hercegnő a világ egyik legerősebb egyetemén, amerikai MIT-n végzett atomfizika szakon, és 1972-ben házasodott össze egy amerikai férfival, ekkor mondott le királyi címéről is. De 2001-es válása után visszatért Thaiföldre, és újra elkezdett részt venni az udvar életében. A hercegnő kifejezetten aktív a közösségi oldalakon és több filmben is játszott. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.