A thai király félreállította miniszterelnökségre pályázó nővérét*

Ubolratana hercegnő egy 2008-as felvételen.Fotó: FRED DUFOUR/AFP

A thai királynak mégse tetszett az ötlet, hogy nővére miniszterelnök-jelöltként induljon a választásokon. Ubolratana Mahidol hercegnő miniszterelnökjelöltségét a Thai Raksa Chart (Mentsük meg a Nemzetet) párt jelentette be pénteken, majd vonta vissza szombaton. Közleményében a párt hűséget fogadott a király, Maha Vajiralongkorn mellett.

Ubolratana hercegnő jelöltségét elsőre sokan nagyon reménykeltő fejleménynek tekintették, hiszen a vörösingesek, az elüldözött Thaksin Shinawatra híveinek pártja jelölte, akik a royalista-konzervatív sárgaingesekkel állnak szemben. Ez ugyanis reményt adott a két oldal, a királypártiak és a populisták kiegyezésére. Ekkor persze még mindenki azt gondolta, hogy a hercegnő csakis öccse, a vele nagyon bensőséges kapcsolatban levő király támogatásával vállalhatta csak a jelöltséget.

A király azonban péntek éjjel kemény hangú üzenetben ítélte el a hercegnő jelölését. Azt ugyan a király is elismerte, hogy nővére már a hetvenes években, egy amerikaival kötött házassága miatt lemondott királyi címeiről, de szerinte ettől még a királyi család tagja, ekként pedig nem vehet aktívan részt az ország politikájában.

Ubolratana pár órás jelöltsége alatt egyből a választás legnagyobb esélyesévé lépett elő, de szombaton már ő is az Instagramján köszönte csak meg a támogatásokat a visszaléptetése után.

Thaiföldön március 24-én tartanak újra választásokat a 2014-es katonai hatalomátvétel után. Ubolratana visszalépésével a választás esélyesének a puccsisták egyik vezetőjét, Prayut Chan-o-chát tartják - az országban a 21. század demokratikus választásait amúgy kivétel nélkül a vörösingesek nyerték. (Via The Guardian)

*Javítás: A cikk eredetijében Ubolratanát a király húgának neveztem, pedig a nővére. Elnézést.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.