Inkább mézeskalács-, mintsem hóember formájú az emberiség által megközelített legtávolabbi égitest

Több 444 videó?
Szeretném

Nagy lelkesedés fogadta az év legelején a NASA New Horizon szondájának felvételeit az Ultima Thule-nak nevezett aszteroidáról, a legtávolabbi égitestről, amit az emberiség eddig megközelített. A felvételek alapján ugyanis úgy tűnt, hogy a két hatalmas sziklából álló aszteroidahóember formájú.Most újabb képek érkeztek az aszteroidáról, és kiderült, hogy minden csak nézőpont kérdése. Szemből tényleg hóemberre emlékeztet ugyan az égitest, de oldalról már sokkal síkszerűbb. Vagyis az Ultima Thule igazából inkább hasonlít mézeskalács-, mint hóemberre. A két szikla közül a nagyobb, az Ultima emberkénk hasát alkotó darab szinte teljesen lapos, az emberke feje, a Thule névre keresztelt pedig olyan, mint egy benyomott dió.

Az Ultima ThuleFotó: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

A tudósok szerint most az a legizgalmasabb kérdés, hogy egyáltalán hogyan alakulhatott ki egy ilyen formájú égitest. "Még sose láttunk semmi ilyesmit a nap körül keringeni" - mondta Alan Stern, a NASA kutatója. (Via BBC)