Inkább mézeskalács-, mintsem hóember formájú az emberiség által megközelített legtávolabbi égitest

űrkutatás
2019 február 10., 08:08
comments 73
link Forrás

Nagy lelkesedés fogadta az év legelején a NASA New Horizon szondájának felvételeit az Ultima Thule-nak nevezett aszteroidáról, a legtávolabbi égitestről, amit az emberiség eddig megközelített. A felvételek alapján ugyanis úgy tűnt, hogy a két hatalmas sziklából álló aszteroidahóember formájú.Most újabb képek érkeztek az aszteroidáról, és kiderült, hogy minden csak nézőpont kérdése. Szemből tényleg hóemberre emlékeztet ugyan az égitest, de oldalról már sokkal síkszerűbb. Vagyis az Ultima Thule igazából inkább hasonlít mézeskalács-, mint hóemberre. A két szikla közül a nagyobb, az Ultima emberkénk hasát alkotó darab szinte teljesen lapos, az emberke feje, a Thule névre keresztelt pedig olyan, mint egy benyomott dió.

Az Ultima Thule
photo_camera Az Ultima Thule Fotó: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

A tudósok szerint most az a legizgalmasabb kérdés, hogy egyáltalán hogyan alakulhatott ki egy ilyen formájú égitest. "Még sose láttunk semmi ilyesmit a nap körül keringeni" - mondta Alan Stern, a NASA kutatója. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.