Inkább mézeskalács-, mintsem hóember formájú az emberiség által megközelített legtávolabbi égitest

Nagy lelkesedés fogadta az év legelején a NASA New Horizon szondájának felvételeit az Ultima Thule-nak nevezett aszteroidáról, a legtávolabbi égitestről, amit az emberiség eddig megközelített. A felvételek alapján ugyanis úgy tűnt, hogy a két hatalmas sziklából álló aszteroidahóember formájú.Most újabb képek érkeztek az aszteroidáról, és kiderült, hogy minden csak nézőpont kérdése. Szemből tényleg hóemberre emlékeztet ugyan az égitest, de oldalról már sokkal síkszerűbb. Vagyis az Ultima Thule igazából inkább hasonlít mézeskalács-, mint hóemberre. A két szikla közül a nagyobb, az Ultima emberkénk hasát alkotó darab szinte teljesen lapos, az emberke feje, a Thule névre keresztelt pedig olyan, mint egy benyomott dió.

Az Ultima ThuleFotó: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

A tudósok szerint most az a legizgalmasabb kérdés, hogy egyáltalán hogyan alakulhatott ki egy ilyen formájú égitest. "Még sose láttunk semmi ilyesmit a nap körül keringeni" - mondta Alan Stern, a NASA kutatója. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.