A Pentagon felülvizsgálja a SpaceX kilövési engedélyét

A SpaceX a képen is látható Falcon Heavy rakétája már az első sikeres fellövés után megkapta a Pentagon engedélyét nemzetbiztonsági műholdak űrbe juttatásához.Fotó: JIM WATSON/AFP

Az amerikai védelmi minisztérium főellenőre felül kívánja vizsgálni a SpaceX jogosítványait, amelyek alapján nemzetbiztonsági célú műholdakat is az űrbe juttathatnak, írja a Washington Post. Elon Musk űrvállalata 2015-ben hosszú, bírósági perekkel megtámogatott küzdelem után kapott csak engedélyt erre, azóta kaphat a SpaceX is megrendeléseket a Pentagontól műholdak kilövésére. Ez nem kis üzlet, egy-egy ilyen fellövés akár százmillió dollárba is kerülhet. A SpaceX megjelenése előtt a piac egyetlen szereplője két gigantikus hadiipari cég, a Lockheed Martin és a Boeing United Launch Alliance nevű konzorciuma volt.

A SpaceX hosszú évekig tartó kampányában azzal vádolta az ULA-t, hogy valójában ki akarja szorítani potenciális riválisát a piacról, ahol a Pentagon az egyik legnagyobb megrendelő.

A Post szerint a SpaceX és a Pentagon kultúrájának eltérései - előbbi a Szilícium-völgy ezredfordulós lazaságát, utóbbi a katonák merevségét képviseli - miatt mindig is volt feszültség a cég és a minisztérium között, de hogy most miért tervezi felülvizsgálni a SpaceX engedélyét a minisztérium főellenőre, egyelőre rejtély maradt. A Post feltételezi, hogy talán összefügghet a vizsgálat azzal, hogy a SpaceX tavaly a Falcon Heavy típusú rakétájára már egyetlen sikeres fellövés után megkapta az engedélyt, ez egy névtelenül nyilatkozó minisztériumi források szerint sokak szemét szúrta.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.