A Pentagon felülvizsgálja a SpaceX kilövési engedélyét

A SpaceX a képen is látható Falcon Heavy rakétája már az első sikeres fellövés után megkapta a Pentagon engedélyét nemzetbiztonsági műholdak űrbe juttatásához.Fotó: JIM WATSON/AFP

Az amerikai védelmi minisztérium főellenőre felül kívánja vizsgálni a SpaceX jogosítványait, amelyek alapján nemzetbiztonsági célú műholdakat is az űrbe juttathatnak, írja a Washington Post. Elon Musk űrvállalata 2015-ben hosszú, bírósági perekkel megtámogatott küzdelem után kapott csak engedélyt erre, azóta kaphat a SpaceX is megrendeléseket a Pentagontól műholdak kilövésére. Ez nem kis üzlet, egy-egy ilyen fellövés akár százmillió dollárba is kerülhet. A SpaceX megjelenése előtt a piac egyetlen szereplője két gigantikus hadiipari cég, a Lockheed Martin és a Boeing United Launch Alliance nevű konzorciuma volt.

A SpaceX hosszú évekig tartó kampányában azzal vádolta az ULA-t, hogy valójában ki akarja szorítani potenciális riválisát a piacról, ahol a Pentagon az egyik legnagyobb megrendelő.

A Post szerint a SpaceX és a Pentagon kultúrájának eltérései - előbbi a Szilícium-völgy ezredfordulós lazaságát, utóbbi a katonák merevségét képviseli - miatt mindig is volt feszültség a cég és a minisztérium között, de hogy most miért tervezi felülvizsgálni a SpaceX engedélyét a minisztérium főellenőre, egyelőre rejtély maradt. A Post feltételezi, hogy talán összefügghet a vizsgálat azzal, hogy a SpaceX tavaly a Falcon Heavy típusú rakétájára már egyetlen sikeres fellövés után megkapta az engedélyt, ez egy névtelenül nyilatkozó minisztériumi források szerint sokak szemét szúrta.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.