Már lehet szavazni az Év Fája 2019 versenyben, a magyar versenyző egy pécsi mandulafa

Tbg
természet
2019 február 12., 17:53
comments 55

Február 28-ig lehet megszavazni az év európai fáját, a verseny idén már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. A szavazók két szavazatot adhatnak le 15 fára, amelyek között szerepel a pécsi magashegyi mandulafa.

„Magyarországot idén egy csavarodott törzsű, több mint százéves mandulafa képviseli, amely a pécsi Havi-hegyen áll. 2018. októberében 4779 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A pécsi Havas Boldogasszony templom mellett álló fa mandulavirágzás idején csodás látványt nyújt az arra látogatóknak” - írja a verseny magyar oldalát biztosító Ökotárs Alapítvány honlapja.

A szavazást 28-ig lehet megtenni, de 22-től már nem lehet a szavazatok alakulását látni. A hivatalos díjátadó Brüsszelben lesz márciusban. A kilencedik éve tartó derbiben a magyar fák elég jól szerepeltek, eddig háromszor nyert magyar fa.

Az orosz versenyző, az abramcevói tölgy
photo_camera Az orosz versenyző, az abramcevói tölgy Fotó: TOTY
A holland "kedvenc tölgy", ami egy kocsányos tölgy
photo_camera A holland "kedvenc tölgy", ami egy autópályán élő kocsányos tölgy Fotó: TOTY
A francia madárfa, ami egy paratölgy
photo_camera A francia madárfa, ami egy paratölgy Fotó: TOTY

Az idei versenyben induló fákat elnézve idén is van esélye a mandulának, jóllehet elég hatalmas kihívói akadtak, „amelyek között megtalálni a korzikai paratölgyet, melynek törzse egy szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra emlékeztet, vagy a gubeci hársfát, mely Horvátország több mint 500 éves fája.”

De fantasztikusan néz ki a holland fa, amelynek különlegessége, hogy egy autópályát elválasztó sávban él, de az orosz fa se kutya, amely az orosz irodalom legnagyobbjainak adott árnyékot és talán ihletet is.

A verseny itt található, szavazni emailcím megadásával lehetséges.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.