Drogháborús tömegsírt találtak Nyugat-Mexikóban

háború
2019 február 13., 5:23
comments 14

További 50, titokban elásott holttestet találtak a nyugat-mexikói Colima állam hatóságai kedden, egy héttel azután, hogy másik 19 holttestre bukkantak ugyanazon a területen. Az állam ügyészsége szerint az összesen 69 holttestet 49 jeltelen sírgödörből emelték ki Tecomán város Santa Rosa nevű környékén. A szakértők genetikai tesztekkel próbálják azonosítani a halottakat. Úgy látják, hogy egy részüket több mint öt éve áshatták el.

A drogháború miatt Csendes-óceán partvidékén elterülő szövetségi államot évek óta fokozódó erőszakhullám sújtja. Mexikón belül tavaly Colima államban volt a legmagasabb a gyilkosságok népességszámra vetített aránya - 100 ezer lakosra 87,5 eset jutott.

A Manzanillo kikötőjétől 85 kilométerre délkeletre fekvő Tecomán a drogkereskedelem stratégiai átrakodó helye. Ide érkeznek Ázsiából a szintetikus kábítószerek előállításához használt vegyi anyagok, és a piac ellenőrzéséért brutális összecsapások zajlanak a rivális drogkartellek között.

Mexikó egészében tavaly hivatalos adatok szerint közel 33 ezer 300 gyilkosság történt, 15,5 százalékkal több, mint az előző évben. Ezenkívül 40 ezer embert eltűnését regisztrálták. (AP/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt