Drogháborús tömegsírt találtak Nyugat-Mexikóban

További 50, titokban elásott holttestet találtak a nyugat-mexikói Colima állam hatóságai kedden, egy héttel azután, hogy másik 19 holttestre bukkantak ugyanazon a területen. Az állam ügyészsége szerint az összesen 69 holttestet 49 jeltelen sírgödörből emelték ki Tecomán város Santa Rosa nevű környékén. A szakértők genetikai tesztekkel próbálják azonosítani a halottakat. Úgy látják, hogy egy részüket több mint öt éve áshatták el.

A drogháború miatt Csendes-óceán partvidékén elterülő szövetségi államot évek óta fokozódó erőszakhullám sújtja. Mexikón belül tavaly Colima államban volt a legmagasabb a gyilkosságok népességszámra vetített aránya - 100 ezer lakosra 87,5 eset jutott.

A Manzanillo kikötőjétől 85 kilométerre délkeletre fekvő Tecomán a drogkereskedelem stratégiai átrakodó helye. Ide érkeznek Ázsiából a szintetikus kábítószerek előállításához használt vegyi anyagok, és a piac ellenőrzéséért brutális összecsapások zajlanak a rivális drogkartellek között.

Mexikó egészében tavaly hivatalos adatok szerint közel 33 ezer 300 gyilkosság történt, 15,5 százalékkal több, mint az előző évben. Ezenkívül 40 ezer embert eltűnését regisztrálták. (AP/MTI) 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.