Felfedeztek egy új teknősfajt, de mindjárt kihal

2019 február 13., szerda 19:05
74
Fotó: Thomas Ziegler

Német, vietnami és magyar kutatók a teknősök egy további faját azonosították Észak-Vietnamban és Kínában, ez 

a foltos lágyhéjú teknős, azaz a Pelodiscus variegatus.

A drezdai Senckenberg Természettudományi Társaság közleménye szerint a teknős mintegy 23 centiméter hosszú, zöldesszürke puha páncéljának mintázata feltűnő, nagy zöld-fekete foltok láthatók rajta, és főleg e morfológiai sajátossága segített a kínai lágyhéjú teknőstől elkülönülő fajként azonosítani. 

A kínai lágyhéjú teknőst (Pelodiscus sinensis) sokáig egyetlen, nagy területen - Kelet-Szibériától Vietnamig - előforduló fajnak tartották, ám minél közelebbről vizsgálják, annál több önálló fajt fedeznek fel, a most leírt foltos lágyhéjú teknős  az ötödik faj ebből a Pelodiscus-nemből. 

A rossz hír az, hogy a foltos lágyhéjú teknőst is kihalás fenyegeti

természetes élőhelyük pusztulása és a halászat miatt, az állatok ugyanis szerves részét képezik a kelet-ázsiai konyhának. Ráadásul Vietnam északi részén egy betolakodó faj támaszt versenyt a foltos lágyhéjú teknősnek, amelyet végső soron akár teljesen ki is szoríthat - figyelmeztet a tanulmány. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt