Félmillió ausztrál marha túlélte a példátlan szárazságot, majd megfulladtak az árvízben

katasztrófa
2019 február 13., 8:50
comments 68

Az ausztrál marhatenyésztők először nagyon örültek, amikor hét év szárazság után a múlt hónapban elkezdett esni az eső, de a felhőszakadás Queensland északi részén hamarosan példátlan pusztítást hozott. A hatóságok szerint az államban az áradás miatt 500 ezer marha pusztult el egy hónap alatt.

photo_camera Fotó: PATRICK HAMILTON/AFP

A felhőszakadások után halomban hevertek egymáson a tetemek, majd elkezdtek főni a rekordmelegben. Ha nem sikerül őket időben elásni vagy elégetni, az még akár járványt is okozhat. 

Sok olyan marha van, ami bár túlélte az esőzést, de nem tudják elérni, mivel az utak járhatatlanná váltak. A hatóságok a levegőből ledobott táplálékkal igyekeznek etetni őket.

A becslések szerint a pusztulás 300 millió ausztrál dollárnyi kárt okozott az ágazatnak. Ausztráliában ugyanis a marhahúsra épülő ipar a gazdaság egyik húzóágazata. Évente 7,4 milliárd ausztrál dollárt szereznek exportból, a hazai fogyasztás pedig 8,6 milliárd ausztrál dollárt jelentett tavaly. A queenslandi kormány 53 ezer dollár támogatást nyújt a károsult tenyésztőknek, hogy újraépítsék az állományukat, de ennél valószínűleg többre lesz többségük. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt