Félmillió ausztrál marha túlélte a példátlan szárazságot, majd megfulladtak az árvízben

2019 február 13., szerda 8:50
68

Az ausztrál marhatenyésztők először nagyon örültek, amikor hét év szárazság után a múlt hónapban elkezdett esni az eső, de a felhőszakadás Queensland északi részén hamarosan példátlan pusztítást hozott. A hatóságok szerint az államban az áradás miatt 500 ezer marha pusztult el egy hónap alatt.

Fotó: PATRICK HAMILTON/AFP

A felhőszakadások után halomban hevertek egymáson a tetemek, majd elkezdtek főni a rekordmelegben. Ha nem sikerül őket időben elásni vagy elégetni, az még akár járványt is okozhat. 

Sok olyan marha van, ami bár túlélte az esőzést, de nem tudják elérni, mivel az utak járhatatlanná váltak. A hatóságok a levegőből ledobott táplálékkal igyekeznek etetni őket.

A becslések szerint a pusztulás 300 millió ausztrál dollárnyi kárt okozott az ágazatnak. Ausztráliában ugyanis a marhahúsra épülő ipar a gazdaság egyik húzóágazata. Évente 7,4 milliárd ausztrál dollárt szereznek exportból, a hazai fogyasztás pedig 8,6 milliárd ausztrál dollárt jelentett tavaly. A queenslandi kormány 53 ezer dollár támogatást nyújt a károsult tenyésztőknek, hogy újraépítsék az állományukat, de ennél valószínűleg többre lesz többségük. (CNN)