Három embert kiratak egy visegrádi nyugdíjas otthonból, mert szóba álltak az ombudsman náluk vizsgálódó munkatársaival

jog
2019 február 13., 14:04
comments 133

JOGSÉRTŐ FELMONDÁSOK AZ IDŐSOTTHONBAN AZ OMBUDSMAN HELYSZÍNI LÁTOGATÁSA UTÁN

- ezzel a címmel adott ki közleményt az alapvető jogok biztosának hivatala, miután a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonában három idős embernek arra hivatkozva mondták fel az ellátási szerződését, hogy az otthon szerint azok „valótlan dolgokat állítottak az ombudsman munkatársainak, ezzel veszélyeztetve az Otthon fennállását, működését”. Székely László ombudsman szerint ez az eljárás jogsértő és ezért a legfőbb ügyészhez, a megyei kormánymegbízotthoz és az Alapítvány kuratóriumához fordult.

Az intézményben az ombudsman tartott előre be nem jelentett ellenőrzést, ekkor beszélgettek el a hivatal munkatársai az ott lakó idős emberekkel az ellátásuk körülményeiről.

„(...) vajon honnan értesült hitelesen az Otthon vezetése arról, amit szerintük a három ellátott az ombudsman munkatársainak mondott? A személyes találkozáson ugyanis az Otthon képviselője nem vehetett részt. Az alapvető jogok biztosa (...) még nem vizsgálta ki az Otthon lakóitól kapott információkat, tehát el sem készülhetett a jelentése, amely a látogatás tapasztalatait és az ott elhangzottakat tartalmazza majd. Mindezek alapján a felmondásban megjelölt indok minden alapot nélkülöz”

- írja közleményében a hivatal. (via hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.