Amerikai kutatók közelebb kerültek a megfejtéshez, hogyan is védi a szívet egy jó éjszakai alvás

Egérkísérleteikben felfedeztek egy eddig ismeretlen mechanizmust az agy, a csontvelő és az erek között, ami véd az érelmeszesedés, az artériák megkeményedésének kialakulásától, de csak akkor, ha az alvás teljes és mély.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók kiemelték, hogy ennek az útnak a felfedezése rávilágít az elégséges mennyiségű, minőségi alvás fontosságára az szív-és érrendszer egészségének fenntartásáért, illetve új célokat jelölhet ki a szívbetegségek elleni harcban.

Az Egyesült Államokban a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálozási ok a nők és a férfiak körében.

„Azonosítottunk egy mechanizmust, amiben egy agyi hormon kontrollálja a gyulladásra hajlamos sejtek termelődését a csontvelőben úgy, hogy segít megvédeni az ereket a károsodástól. Ezt a gyulladás elleni mechanizmust az alvás szabályozza, és ha rendszeresen széttöredezett az alvás, vagy rossz annak minősége, ez a mechanizmus megszakad. Ez egy nagyobb kirakójáték egy kis darabja”

– mondta Filip Swirski, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Egyetem orvostudományi karának adjunktusa.

Közelmúltbeli kutatások összefüggést találtak az alváshiány és bizonyos alvászavarok, mint az alvási apnoe, valamint az elhívás, a diabétesz, a rák és a szívbetegségek megnövekedett kockázata között. De a kutatók még keveset tudnak arról a sejt- és molekuláris mechanizmusról, ami magyarázattal szolgálhat az alvás és szív-és érrendszeri egészség közötti kapcsolatra.

A rossz és kevés alvás jelentős közegészségügyi probléma, ami több millió embert érint minden korosztályban. Tanulmányok mutatták ki, hogy a minőségi alvás megfelelő időben létfontosságú az egészség számára, de az USA-ban például a felnőttek kevesebb mint fele alszik 7-8 órát naponta. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.