Andrew McCabe először ismerte el, hogy vizsgálatot rendelt el Trump esetleges elmozdításáért

Andrew McCabe, az FBI volt ügyvezető igazgatója először ismerte el nyilvánosan, hogy nyomozást rendelt el Donald Trump elnöknek az alkotmány 25. kiegészítése értelmében történő esetleges elmozdítása ügyében.

McCabe, aki 2017 májusában az addigi FBI-vezető James Comey lemondása után lett a szervezet ügyvezető igazgatója, a CBS televíziónak azt nyilatkozta: már a hivatalba lépése utáni napon elrendelte a nyomozást arról, hogy Trump „tudatosan vagy nem tudatosan ügynöke volt-e Oroszországnak”, és ő maga „nagyon aggódott”, azt akarta, hogy az ő eltávolítása esetén az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatok „szilárd alapokon álljanak”. Az interjút a CBS televízió 60 perc című vasárnap esti politikai magazinműsora sugározza, de a CBS csütörtökön részleteket közölt abból.

McCabe interjúja megerősítette a New York Times tavalyi információit, amik szerint a James Comey menesztése és Robert Mueller, a különleges vizsgálóbizottság vezetőjének kinevezése közötti időszakban bűnügyi nyomozást indított az elnök ellen.

A volt ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy Comey menesztése napján találkozott Trumppal a Fehér Házban. „Azzal az emberrel beszéltem, aki indult az elnökségért, éppen megnyerte az elnökválasztást, és ezt akár a legfőbb ellenségünk, Oroszország kormányának segítségével tehette. Ez rendkívül zavart” – mondta a volt FBI-vezető.

A CBS-nek küldött közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője „megalapozatlannak” nevezte a MCCabe által elrendelt nyomozást.

Andrew McCabe, az FBI kirúgott igazgatóhelyettese 2017. június 7-én.Fotó: Alex Brandon/AP

Trump több Twitter-bejegyzésben is reagált. Az egyikben azt írta, McCabe a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és korábbi külügyminiszter emailjeinek ügyében folytatott nyomozás részese volt, és James Comey az ő révén szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Arról is írt, hogy McCabe kongresszusi választáson induló feleségének kampányához Clinton környezete nagy összegekkel járult hozzá.

Tavaly a minisztérium belső vizsgálata megállapította, hogy McCabe törvényellenesen szivárogtatott ki bizalmas információkat a sajtónak és többször is félrevezette a nyomozó hatóságokat. Jeff Sessions igazságügyi miniszter erre hivatkozva elbocsátotta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.