Andrew McCabe először ismerte el, hogy vizsgálatot rendelt el Trump esetleges elmozdításáért

külföld
2019 február 14., 17:30

Andrew McCabe, az FBI volt ügyvezető igazgatója először ismerte el nyilvánosan, hogy nyomozást rendelt el Donald Trump elnöknek az alkotmány 25. kiegészítése értelmében történő esetleges elmozdítása ügyében.

McCabe, aki 2017 májusában az addigi FBI-vezető James Comey lemondása után lett a szervezet ügyvezető igazgatója, a CBS televíziónak azt nyilatkozta: már a hivatalba lépése utáni napon elrendelte a nyomozást arról, hogy Trump „tudatosan vagy nem tudatosan ügynöke volt-e Oroszországnak”, és ő maga „nagyon aggódott”, azt akarta, hogy az ő eltávolítása esetén az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatok „szilárd alapokon álljanak”. Az interjút a CBS televízió 60 perc című vasárnap esti politikai magazinműsora sugározza, de a CBS csütörtökön részleteket közölt abból.

link Forrás

McCabe interjúja megerősítette a New York Times tavalyi információit, amik szerint a James Comey menesztése és Robert Mueller, a különleges vizsgálóbizottság vezetőjének kinevezése közötti időszakban bűnügyi nyomozást indított az elnök ellen.

A volt ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy Comey menesztése napján találkozott Trumppal a Fehér Házban. „Azzal az emberrel beszéltem, aki indult az elnökségért, éppen megnyerte az elnökválasztást, és ezt akár a legfőbb ellenségünk, Oroszország kormányának segítségével tehette. Ez rendkívül zavart” – mondta a volt FBI-vezető.

A CBS-nek küldött közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője „megalapozatlannak” nevezte a MCCabe által elrendelt nyomozást.

Andrew McCabe, az FBI kirúgott igazgatóhelyettese 2017. június 7-én.
photo_camera Andrew McCabe, az FBI kirúgott igazgatóhelyettese 2017. június 7-én. Fotó: Alex Brandon/AP

Trump több Twitter-bejegyzésben is reagált. Az egyikben azt írta, McCabe a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és korábbi külügyminiszter emailjeinek ügyében folytatott nyomozás részese volt, és James Comey az ő révén szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Arról is írt, hogy McCabe kongresszusi választáson induló feleségének kampányához Clinton környezete nagy összegekkel járult hozzá.

Tavaly a minisztérium belső vizsgálata megállapította, hogy McCabe törvényellenesen szivárogtatott ki bizalmas információkat a sajtónak és többször is félrevezette a nyomozó hatóságokat. Jeff Sessions igazságügyi miniszter erre hivatkozva elbocsátotta. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.