Elítélték a rendőröket verő sárgamellényes bokszolót

Christophe Dettinger, a rendőrverő exbokszoló a bírósági tárgyalásán.Fotó: BENOIT PEYRUCQ/AFP

Pillanatok alatt lett a franciaországi sárgamellényesek tán legismertebb figurája a 37 éves exbokszoló, Christophe Dettinger, aki a január 5-i tüntetésen vert rendőröket. Az erről készült felvételek rendkívül népszerűek voltak a közösségi médiában. Most utolérte az igazságszolgáltatás, a párizsi bíróság 30 hónap börtönbüntetésre ítélte. Büntetéséből 18 hónapot felfüggesztettek, a maradék egy évet a hivatalos megfogalmazás szerint "félszabadon" töltheti.

Ez utóbbi megfogalmazás arra a franciaországi gyakorlatra utal, amikor a társadalomra kevésbé veszélyesnek ítélt bűnözőknek csak az éjszakákat kell börtönben tölteniük, napközben szabadon mozoghatnak. Dettinger esetében ez a szabadság valamennyire korlátozott lesz, mert a bíróság ítéletében hat hónapra kitiltotta Párizsból.

Christophe Dettinger a francia popkultúrában.Fotó: JOEL SAGET/AFP

A sajtóbeszámolók szerint Dettinger hívei örömmel fogadták a tárgyalóteremben az ítéletet - okkal, mert amúgy akár hét év börtönre is ítélhették volna a bokszolót. Dettinger amúgy a bíróságon azt vallotta, hogy hibázott. Dettinger amúgy maga adta fel magát két nappal a január 5-i tüntetés után. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.