Gyanúsítottként idézték be az európai főügyészi posztra legesélyesebb román ügyésznőt

külföld
2019 február 14., 10:27

Szerda este egy rendőr jelent meg Laura Codruţa Kövesi lakásán, hogy átadja neki a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség gyanúsítotti idézését, írja a Transindex. Codruţa Kövesi a korrupcióellenes ügyészség főügyészeként sokakat haragított magára a román politikában, ugyanakkor ebbéli ténykedése miatt ő számít a legesélyesebbnek az európai főügyészi posztra.

Codruţa Kövesi szerint a gyanúsítás is ezzel függ össze. Mint mondta, pont szerdán adott be halasztási kérelmet a legfelsőbb bírósághoz egy olyan ügyben, aminek hétfőn lett volna a tárgyalása. Aznap ugyanis Brüsszelben hallgatnák meg. Kérelméhez csatolta péntekre szóló brüsszeli repjegyét is. "Alig néhány órával később jött ez az intézkedés. Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel próbálnak megakadályozni, akár visszaélések árán is, hogy pályázzak erre a tisztségre, amelyre esélyes vagyok" - mondta.

Codruţa Kövesi szerint karrierje 24 éve alatt egyszer sem indult ellene sem fegyelmi, sem büntetőjogi eljárás.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.