Robbantásos támadás ért egy félkatonai kocsioszlopot Kasmírban, legalább 40 indiai fegyveres meghalt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Öngyilkos merénylő robbantásos támadása ért egy félkatonai kocsioszlopot Kasmír indiai részén. A merényletben legalább 40-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek, közülük többeknek válságos az állapotuk – közölte a BBC helyi hatóságokra és a biztonsági erőkre hivatkozva.

A robbanás az India és Pakisztán között vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén történt. A merénylő robbanószerrel megrakott furgonnal nekihajtott a konvojban haladó busznak, amin legalább 35 katona utazott. A támadásban a busz szinte teljesen megsemmisült, és további öt jármű megrongálódott. „A robbanás annyira erős volt, hogy a roncs láttán még azt sem lehet felismerni, busz volt-e vagy teherautó” – mondta a biztonságiak egyik tisztje.

Fotó: STR/AFP

A rendőrség szerint szakadár lázadók állhatnak a merénylet mögött, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy már azonosította is a támadót, a neve Ali Ahmed, és kasmíri lázadó. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű katonai csoport jelentkezett. Kasmír kormányzója szerint Pakisztán áll a háttérben.

India és Pakisztán is magának követeli a megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók, 2000 és 2005 között olyan sok autórobbantásos támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni a Kasmírban szolgáló katonáinak. A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a lázadok követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével. (BBC/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.