Robbantásos támadás ért egy félkatonai kocsioszlopot Kasmírban, legalább 40 indiai fegyveres meghalt

Terrorizmus
2019 február 14., 16:49
comments 71

Öngyilkos merénylő robbantásos támadása ért egy félkatonai kocsioszlopot Kasmír indiai részén. A merényletben legalább 40-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek, közülük többeknek válságos az állapotuk – közölte a BBC helyi hatóságokra és a biztonsági erőkre hivatkozva.

A robbanás az India és Pakisztán között vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén történt. A merénylő robbanószerrel megrakott furgonnal nekihajtott a konvojban haladó busznak, amin legalább 35 katona utazott. A támadásban a busz szinte teljesen megsemmisült, és további öt jármű megrongálódott. „A robbanás annyira erős volt, hogy a roncs láttán még azt sem lehet felismerni, busz volt-e vagy teherautó” – mondta a biztonságiak egyik tisztje.

A robbantás utáni vizsgálatok.
photo_camera Fotó: STR/AFP

A rendőrség szerint szakadár lázadók állhatnak a merénylet mögött, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy már azonosította is a támadót, a neve Ali Ahmed, és kasmíri lázadó. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű katonai csoport jelentkezett. Kasmír kormányzója szerint Pakisztán áll a háttérben.

India és Pakisztán is magának követeli a megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók, 2000 és 2005 között olyan sok autórobbantásos támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni a Kasmírban szolgáló katonáinak. A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a lázadok követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.