Robbantásos támadás ért egy félkatonai kocsioszlopot Kasmírban, legalább 40 indiai fegyveres meghalt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Öngyilkos merénylő robbantásos támadása ért egy félkatonai kocsioszlopot Kasmír indiai részén. A merényletben legalább 40-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek, közülük többeknek válságos az állapotuk – közölte a BBC helyi hatóságokra és a biztonsági erőkre hivatkozva.

A robbanás az India és Pakisztán között vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén történt. A merénylő robbanószerrel megrakott furgonnal nekihajtott a konvojban haladó busznak, amin legalább 35 katona utazott. A támadásban a busz szinte teljesen megsemmisült, és további öt jármű megrongálódott. „A robbanás annyira erős volt, hogy a roncs láttán még azt sem lehet felismerni, busz volt-e vagy teherautó” – mondta a biztonságiak egyik tisztje.

Fotó: STR/AFP

A rendőrség szerint szakadár lázadók állhatnak a merénylet mögött, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy már azonosította is a támadót, a neve Ali Ahmed, és kasmíri lázadó. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű katonai csoport jelentkezett. Kasmír kormányzója szerint Pakisztán áll a háttérben.

India és Pakisztán is magának követeli a megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók, 2000 és 2005 között olyan sok autórobbantásos támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni a Kasmírban szolgáló katonáinak. A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a lázadok követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével. (BBC/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.