Trump kihirdeti a rendkívüli állapotot, hogy megépíthesse a falat a mexikói határra

2019 február 14., csütörtök 20:45
133

Az amerikai elnök aláírja a határbiztonsági törvényjavaslatot, hogy elejét vegye egy újabb, a decemberihez hasonló amerikai kormányzati leállásnak, és elrendeli a rendkívüli állapotot, hogy megkaphassa a kívánt összeget a fal építésére a mexikói határon – írja a BBC.

Trump amerikai katonákkal, 2018. augusztus 13-án. Fotó: Brendan Smialowski/AFP

A Fehér Ház közölte, hogy a határnál tapasztalható nemzetbiztonsági és humanitárius krízisre való tekintettel Donald Trump ígéretéhez híven aláírja a javaslatot, és megteszi a lépéseket azért, hogy – a Kongresszust megkerülve – katonai forrásokat használhasson fel a határfal megépítésére.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a bejelentés után közölte: szerinte az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet nem rendkívüli, nincs ok a rendkívüli állapot kihirdetésére, így a képviselőház demokrata párti többsége „megfelelő választ fog adni” az elnök döntésére. Kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy jogilag megtámadja a rendkívüli állapot kihirdetését, Pelosi azt mondta: lehetséges, „ez is egy opció”.

A szenátus kora este elsöprő többséggel, 83 igenlő és 16 elutasító vokssal megszavazta a törvényt, amit a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetői és egy 17 tagú kétpárti törvényhozói csoport dolgozott ki. Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság erősítésére. A törvény kizárja konkrét fal építését, mondván: ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már „létező technológiák” vehetők igénybe hozzá. A szenátus elfogadta a törvényjavaslatot, továbbküldve azt szavazásra a képviselőházba. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt