Vizsgálat indult Svédország pekingi nagykövete ellen, miután egy nagyon bizarr sztori jelent meg róla

Svédország pekingi nagykövetsége közölte, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a nagykövetük ellen. Erre azután került sor, hogy Anna Lindstedt nagykövet állítólag egy nagyon bizarr és fenyegető hangulatú találkozón vett részt egy Kínában őrizetbe vett férfi lányával. 

Kína és Svédország között egy éve feszült a diplomáciai viszony, mivel Peking őrizetbe vett egy hongkongi könyvkereskedőt és szerzőt, Gui Minhait. Gui ugyanis svéd állampolgár is, a kínai hatóságok pedig az egy év alatt nem vádolták meg semmivel hivatalosan a férfit, csupán őrizetben tartják.

Anna Lindstedt

Gui még 2015-ben tűnt el, egy thaiföldi nyaralása alatt. Korábban Hongkongban élt, ahol több mint 200 könyvet írt a pekingi politikai vezetésről, többek között személyes és üzleti ügyeikkel is foglalkozott, csupa olyan kérdésről, melyek Kínában nem jelenhetnek meg. 

Végül kicsit több mint egy éve derült ki, hogy Gui hivatalos őrizetben van. Ügyéből komoly diplomáciai felbolydulás lett, nemcsak a hongkongi politikai mozgalmak, hanem nemzetközi szervezetek is tiltakoztak. A férfi szabadon engedéséért tiltakozók vezetője a lánya, Angela Gui lett. 

És Angela Gui nemrég arról számolt be a blogján, hogy a svéd nagykövet egy nagyon furcsa hangulatú eseményen környékezte meg. A beszámoló szerint Anna Lindstedt ugyanis január közepén azzal kereste meg, hogy utazzon el Stockholmba, mivel előrelépés lehet apja ügyében. Lindstedt két és fél évvel ezelőtt lett Svédország pekingi nagykövete, azóta bizonyos időközönként beszéltek telefonon egymással. A nagykövet sokat nem árult el, csupán annyit mondott, hogy van pár üzletember, aki segíthet. 

Gui a svéd fővárosba utazott, ahol egy szálloda halljában találkozott a nagykövettel és a kínai delegációval. A nő elmondása szerint egy pillanatra nem hagyták egyedül, még akkor is elkísérte valaki, amikor mosdóba ment. 

Furák voltak az üzletemberek is: sokan voltak, mindenki bort ivott és egyre furcsább kérdéseket szegeztek neki. Mivel a nagykövet jelen volt, és úgy nézett ki, mint aki támogatja, ami történik, Gui elmondása szerint nem aggódott, azt gondolta, hogy a svéd külügyminisztérium tud a találkozóról. Az üzletemberek egy ponton munkát és vízumot kínáltak neki Kínában, amit a nő visszautasított. Majd egy váratlan ponton az egyik 'üzletember' egy fenyegető üzenettel fordult felé: a férfi előbb megpróbált kiszedni mindent a nőből, amit apja ügyéről tud, majd elmondta neki, hogy muszáj megbíznia benne, különben sosem látja viszont az apját. 

A férfi kitért arra is, hogy Gui nem fordulhat a sajtóhoz, mert azzal tönkretenné a nagykövet karrierjét, Lindstedt nagykövet pedig arra figyelmeztette a nőt, hogy Kína meg fogja büntetni Svédországot, ha folytatja az apja ügyében végzett akcióit. 

Gui nem tudta hova tenni a történteket, ezért pár nappal később felhívta a svéd külügyminisztériumot. Ekkor kiderült, hogy halvány fogalmuk sem volt  a találkozóról, ahogy arról sem értesítették őket, hogy a nagykövet az országban van. Ezt az információt azóta a svéd sajtó is megerősítette. 

Svédország és Kína között nemcsak Gui ügye miatt feszült a viszony, hanem amiatt a tavaly szeptemberi eset miatt, amikor svéd rendőrök kísértek ki hangosan siránkozó kínai turistákat egy hotelből. Akkor Peking az emberi jogok megsértésével vádolta meg Svédországot. (Business Insider, New York Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.