Kína emberi jogok megsértésével vádolja Svédországot, mert rendőrök kísértek ki fenyegetező kínai turistákat egy stockholmi hostelből

Diplomáciai összetűzés lett egy apró szállodai konfliktusból: Stockholmban kínai turisták nem értettek egyet egy helyi szálloda bejelentkezési szabályzatával, a spirálszerűen eszkalálódó történetből pedig az lett, hogy Peking ma már azt állítja, hogy a svéd állam megsértette a kínai turisták emberi jogait. 

Peking ezért most azt követeli, hogy Svédország kérjen bocsánatot attól a három turistától, akikkel szemben szerintük brutálisan járt el a svéd rendőrség. 

Az eset szeptember 2-án történt, ekkor érkezett meg a háromtagú család egy stockholmi hostelbe éjfél körül, jóval azelőtt, mint ahogy a foglalásuk szólt. A hostel személyzete eleinte engedélyezte, hogy a közös térben várakozzanak, de egy idő után felszólították őket a távozásra, majd rendőrökkel vitették ki őket.

Videófelvételek is előkerültek az esetről, ahogy a rendőrök kikísérik a családot, miközben a kínai fiú angolul kiabálja, hogy ez gyilkosság, gyilkosság. Egy másik felvételen azt látni, hogy a háromtagú család a földön fekszik, miközben a nő kínaiul siránkozik, hogy mentsék meg. 

A kínai nagykövetség szombaton közölte, hogy a külügyminisztérium és a követség képviselői komoly hangvételű látogatást tettek a svéd kormánynál, és kiemelték, hogy a rendőrség súlyosan veszélyeztette a család életét, és kínai állampolgárok emberi jogát sértették meg. 

A két ország között amúgy is feszült volt mostanában viszony: a dalai láma épp a múlt héten vendégeskedett Svédországban, Kína pedig továbbra is fogva tartja Gui Minhait, egy kínai születésű svéd állampolgárt, aki könyvkiadással foglalkozott. 

A kínai turistákkal szembeni fellépés hatalmas visszhangot váltott ki Kínában, 130 millióan kerestek rá a történtekre, és komoly vita is indult a kínai turisták viselkedéséről. Akadtak bőven, akik egyáltalán nem a családdal értettek egyet, és szerintük tényleg borzasztó, ahogy időnként a kínai turisták viselkednek a nagyvilágban. 

A család fiatal tagja arról beszélt, hogy ő csak megkérte a hostel személyzetét, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő idős szülei hadd maradhassanak a szállón, amíg szobájuk el nem készül. De szerinte a személyzet ezt visszautasította, és akkor elborult a feje. 

A hostel menedzsere szerint viszont a család egy nappal korábban érkezett meg, mint ahogy a foglalásuk szólt, és csak akkor hívtak rendőrt, amikor szóban elkezdték fenyegetni az ott dolgozókat. Addig ugyanis megpróbáltak mindent megtenni az érdekükben. (Guardian)

Ahogy a napokban mindenki láthatta, Magyarországnak csak akkor van jövője, ha lesz független sajtója. Ezt olvasóink is így gondolhatják, hiszen

ALIG EGY HÉT ALATT REKORDÖSSZEGGEL, 5 MILLIÓ FORINTTAL SEGÍTETTÉK A 444 MŰKÖDÉSÉT.

Ahhoz, hogy a 2019-ben is megőrizhessük függetlenségünket, a Te támogatásodra is szükségünk van. A célunk 2018 végéig 50 millió forintot összegyűjteni az olvasóinktól, akik ebből 41 milliót már össze is dobtak. Nagyon köszönjük!

DE HOGY TÉNYLEG ELÉRHESSÜK A KITŰZÖTT CÉLT, KÉRJÜK TÁMOGASD MÉG IDÉN A 444-ET!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.