Kína emberi jogok megsértésével vádolja Svédországot, mert rendőrök kísértek ki fenyegetező kínai turistákat egy stockholmi hostelből

külföld
2018 szeptember 17., 07:36
comments 187

Diplomáciai összetűzés lett egy apró szállodai konfliktusból: Stockholmban kínai turisták nem értettek egyet egy helyi szálloda bejelentkezési szabályzatával, a spirálszerűen eszkalálódó történetből pedig az lett, hogy Peking ma már azt állítja, hogy a svéd állam megsértette a kínai turisták emberi jogait. 

Peking ezért most azt követeli, hogy Svédország kérjen bocsánatot attól a három turistától, akikkel szemben szerintük brutálisan járt el a svéd rendőrség. 

Az eset szeptember 2-án történt, ekkor érkezett meg a háromtagú család egy stockholmi hostelbe éjfél körül, jóval azelőtt, mint ahogy a foglalásuk szólt. A hostel személyzete eleinte engedélyezte, hogy a közös térben várakozzanak, de egy idő után felszólították őket a távozásra, majd rendőrökkel vitették ki őket.

link Forrás

Videófelvételek is előkerültek az esetről, ahogy a rendőrök kikísérik a családot, miközben a kínai fiú angolul kiabálja, hogy ez gyilkosság, gyilkosság. Egy másik felvételen azt látni, hogy a háromtagú család a földön fekszik, miközben a nő kínaiul siránkozik, hogy mentsék meg. 

A kínai nagykövetség szombaton közölte, hogy a külügyminisztérium és a követség képviselői komoly hangvételű látogatást tettek a svéd kormánynál, és kiemelték, hogy a rendőrség súlyosan veszélyeztette a család életét, és kínai állampolgárok emberi jogát sértették meg. 

link Forrás

A két ország között amúgy is feszült volt mostanában viszony: a dalai láma épp a múlt héten vendégeskedett Svédországban, Kína pedig továbbra is fogva tartja Gui Minhait, egy kínai születésű svéd állampolgárt, aki könyvkiadással foglalkozott. 

A kínai turistákkal szembeni fellépés hatalmas visszhangot váltott ki Kínában, 130 millióan kerestek rá a történtekre, és komoly vita is indult a kínai turisták viselkedéséről. Akadtak bőven, akik egyáltalán nem a családdal értettek egyet, és szerintük tényleg borzasztó, ahogy időnként a kínai turisták viselkednek a nagyvilágban. 

A család fiatal tagja arról beszélt, hogy ő csak megkérte a hostel személyzetét, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő idős szülei hadd maradhassanak a szállón, amíg szobájuk el nem készül. De szerinte a személyzet ezt visszautasította, és akkor elborult a feje. 

A hostel menedzsere szerint viszont a család egy nappal korábban érkezett meg, mint ahogy a foglalásuk szólt, és csak akkor hívtak rendőrt, amikor szóban elkezdték fenyegetni az ott dolgozókat. Addig ugyanis megpróbáltak mindent megtenni az érdekükben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.