Kína emberi jogok megsértésével vádolja Svédországot, mert rendőrök kísértek ki fenyegetező kínai turistákat egy stockholmi hostelből

Diplomáciai összetűzés lett egy apró szállodai konfliktusból: Stockholmban kínai turisták nem értettek egyet egy helyi szálloda bejelentkezési szabályzatával, a spirálszerűen eszkalálódó történetből pedig az lett, hogy Peking ma már azt állítja, hogy a svéd állam megsértette a kínai turisták emberi jogait. 

Peking ezért most azt követeli, hogy Svédország kérjen bocsánatot attól a három turistától, akikkel szemben szerintük brutálisan járt el a svéd rendőrség. 

Az eset szeptember 2-án történt, ekkor érkezett meg a háromtagú család egy stockholmi hostelbe éjfél körül, jóval azelőtt, mint ahogy a foglalásuk szólt. A hostel személyzete eleinte engedélyezte, hogy a közös térben várakozzanak, de egy idő után felszólították őket a távozásra, majd rendőrökkel vitették ki őket.

Videófelvételek is előkerültek az esetről, ahogy a rendőrök kikísérik a családot, miközben a kínai fiú angolul kiabálja, hogy ez gyilkosság, gyilkosság. Egy másik felvételen azt látni, hogy a háromtagú család a földön fekszik, miközben a nő kínaiul siránkozik, hogy mentsék meg. 

A kínai nagykövetség szombaton közölte, hogy a külügyminisztérium és a követség képviselői komoly hangvételű látogatást tettek a svéd kormánynál, és kiemelték, hogy a rendőrség súlyosan veszélyeztette a család életét, és kínai állampolgárok emberi jogát sértették meg. 

A két ország között amúgy is feszült volt mostanában viszony: a dalai láma épp a múlt héten vendégeskedett Svédországban, Kína pedig továbbra is fogva tartja Gui Minhait, egy kínai születésű svéd állampolgárt, aki könyvkiadással foglalkozott. 

A kínai turistákkal szembeni fellépés hatalmas visszhangot váltott ki Kínában, 130 millióan kerestek rá a történtekre, és komoly vita is indult a kínai turisták viselkedéséről. Akadtak bőven, akik egyáltalán nem a családdal értettek egyet, és szerintük tényleg borzasztó, ahogy időnként a kínai turisták viselkednek a nagyvilágban. 

A család fiatal tagja arról beszélt, hogy ő csak megkérte a hostel személyzetét, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő idős szülei hadd maradhassanak a szállón, amíg szobájuk el nem készül. De szerinte a személyzet ezt visszautasította, és akkor elborult a feje. 

A hostel menedzsere szerint viszont a család egy nappal korábban érkezett meg, mint ahogy a foglalásuk szólt, és csak akkor hívtak rendőrt, amikor szóban elkezdték fenyegetni az ott dolgozókat. Addig ugyanis megpróbáltak mindent megtenni az érdekükben. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.