India kemény válasszal fenyegeti Pakisztánt a kasmíri merénylet után

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat a Kasmír indiai részén történt robbantásos merénylet miatt, mert kormánya Pakisztánt tartja felelősnek a történtekért. Az incidens tovább fokozhatja a feszültséget a nukleáris fegyverekkel is rendelkező országok között.

Az India és Pakisztán közötti vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén végrehajtott robbantásos merénylet egy félkatonai gépkocsioszlopot ért. A merényletben több mint 40 ember halt, illetve mintegy kéttucatnyian megsebesültek. 

Pakisztáni zászlókat égetnek Indiában, február 15-énFotó: NARINDER NANU/AFP

"Megfelelő választ fogunk adni rá, nem engedjük szomszédunknak, hogy destabilizáljon bennünket" - mondta Narendra Modi indiai kormányfő azután, hogy tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival.

A merénylet híre jelentős társadalmi visszhangot váltott ki Indiában, a közösségi médiában sokan megtorlást követelnek.

A csütörtöki öngyilkos merénylet elkövetőjeként a Mohamed hadserege (Dzsais-e-Mohamed) nevű, pakisztáni székhelyű katonai csoport jelentkezett.
Az indiai kormány állítása szerint kétségbevonhatatlan bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz.

A pakisztáni külügyi tárca csütörtöki közleményében visszautasította, hogy az országnak köze lenne a kasmíri támadáshoz, amely - mint fogalmaz - súlyos aggodalomra ad okot. Egy pénteken kiadott közlemény hozzáteszi: "határozottan elítéljük az indiai kormány és média egyes elemei által terjesztett állításokat, melyek nyomozás nélkül hozzák kapcsolatba Pakisztánt a támadással". 

India minden lehetséges diplomáciai lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy biztosítsa Pakisztán teljes elszigetelését - mondta el az indiai kormány egy minisztere, Arun Dzsaitlei. India első lépésként megvonta a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban a legnagyobb kedvezmény elvét Pakisztántól, ami megnehezíti a két ország közötti kereskedelmet. A két ország kereskedelmi forgalma éves szinten azonban alig 2 milliárd dollár, emellett Modi kiélezett küzdelem elé néz a közelgő választáson, így valószínűleg ennél keményebb válaszra lehet számítani.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.
Kasmír területén a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg. 

A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.

India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni. (MTI, BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.