Megvágta magát lopás közben, ez buktatta le a svéd koronaékszer-tolvajt

külföld
2019 február 15., 17:36
comments 101

Elismerte a svéd koronaékszerek ellopását a júliusban elkövetett bűncselekmény első számú vádlottja pénteken - közölte a SVT svéd televízió. A 22 éves svéd férfi az után tett beismerő vallomást, hogy DNS-t megtalálták a 400 éves koronaékszereken, amelyeket múlt héten találtak meg egy szemeteskukában Stockholm északi részén.

A férfi a stockholmi bírósági tárgyaláson elmondta, hogy megvágta magát, amikor kivette a két koronát és az országalmát a vitrinből a Stockholmtól nyugatra lévő Strängnäs katedrálisában július 31-én.

A rendőrségi közölte, hogy a két megtalált ékszeren lévő vér megegyezik a férfi DNS-ével. A nyomozok azt is közölték a tárgyaláson, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan kerültek meg az ékszerek múlt kedden.

"Én követtem el a lopást" - közölte a vádlott, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra. A férfi el akarta adni a koronaékszereket. Az ügyész hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, aki arról nem vallott, ki segített neki a lopásban. A rendőrség őrizetbe vett még két gyanúsítottat. Egyiküknek része volt a tárgyak megkerülésében. A másik férfi valószínűleg segítette az első számú gyanúsítottat a menekülésben.

photo_camera A korona-ékszerek Fotó: HO/AFP

A vádlott július 31-én fényes nappal feltételezett bűntársával lopta el a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket, IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát a tolvajok délidőben vitték el.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe. Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.