Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépíthesse a falat a mexikói határon

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

Trump ezt helyi idő szerint péntek délelőtt jelentette be a Fehér Ház kertjében. Előtte aláírta a kormány finanszírozásáról szóló és a kongresszus által megszavazott törvényt, így véglegesen elkerülhetővé vált az újabb részleges kormányzati leállás.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság fokozására. Fal építését a törvény kizárja, és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már "létező technológiák" vehetők igénybe hozzá. Emiatt ha Trump elő akarja teremteni a fal építéséhez szükséges 5,7 milliárd dolláros összeget vagy ennél többet, akkor azt más költségvetési fejezetekből kell elvennie.

A rendkívüli állapot kihirdetésével erre lehetősége nyílik. Ez a lehetőséget már korábban is belengette, a rekordhosszúságúra nyúlt kormányzati leállás közepette, de akkor nem lépte meg.

“Ez nagyon egyszerű… Meg akarjuk állítani a bűnözőket és a bandákat, hogy ne jöjjenek az országunkba. Mindenki tudja, hogy a falak működnek” - mondta Trump a sajtótájékoztatón. (via MTI, BBC)