Timmermans: El fog jönni a pillanat, amikor a magyarokat már nem a félelmeik fogják érdekelni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke - aki egyben a szocialista frakció csúcsjelöltje is a bizottság elnöki posztjára - éppen Magyarországon van, és ő volt az egyik vendég péntek este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is.

Többek között elmondta, hogy

  • világos, hogy az európai választásokon nem indul együtt a baloldal a Jobbikkal, de abban nincs semmi rossz, ha együtt dolgoznak egy közös cél érdekében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szövetségre lépnek.
  • Soros Györggyel néhány hónappal ezelőtt találkozott utoljára, és arról beszéltek, mi történik Európában és a különböző tagállamokban. 
  • úgy hiszi, hogy az embereket hozzá lehet láncolni a félelmeikhez, de csak egy bizonyos pontig, egy pont után már a jövőjükről akarnak beszélni, a munkájukról a gyerekeikről és arról, hogyan fog teljesíteni az országuk, és nem a félelmeikről. Ez a pillanat pedig Magyarországon is el fog jönni.

A magyar túlóratörvénnyel kapcsolatban azt mondta, a munkaerőhiányra nem az a megoldás, hogy egy plusz nappal megterhelik a dolgozókat, hanem a béremelés.

Frans TimmermansFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

„Erről kell beszélni, hogy hogyan lehet biztosítani azt, hogy az emberek ugyanazért a munkáért ugyanazt a pénzt kapják Magyarországon, mint más országokban” – mondta. Azt javasolja, hogy minden uniós országban legyen egy minimumbér. Az országok ugyan nem fogják ugyanazt a szintet elérni, de arra hosszútávon nincs kifogás, hogy kevesebbet keressen egy magyar munkás, mint egy német.

A Fidesszel kapcsolatban azt mondta, tiszteletben tart minden politikust, a pártnak pedig többsége van a magyar törvényhozásban. De a többség szerinte nem hatalmaz fel senkit arra, hogy a törvények ellen cselekedjen.

„Azt vonom csak kétségbe, hogy az Európai Unió ellen menjenek a többségükkel” – mondta. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy nem próbálta sosem kizáratni az Európai Néppártból a Fideszt. Igaz, ő nem is annak a pártcsaládnak a politikusa. „Nem tudom, hogy hány vörös vonalat kell átlépniük, de ez az ő dolguk, nem az enyém” – mondta Timmermans.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.