18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

A legvirálisabb magyar DIY-slágerek a Facebook előtti időkből

Popkult
2019 február 16., 17:43
comments 290

Az összes Hello című számtól a 136 kimondhatatlan dolgon át a nyaralás közben felvett legjobb videoklipekig a magyar popzene több területével is foglalkoztunk. Most, hogy lassan a 2010-es évek végére érünk, az X-TRA$ÚLYO$ magyar RAP$ZÁMOK-hoz hasonlóan a Facebook előtti idők legnagyobb virális magyar DIY-slágereinek megyünk utána.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Ha valaki nem emlékezne, vagy nem elég idős hozzá, azt röviden képbe helyezzük. Az 1990-es évek végén és a 2000-es években még maximum cd-n, infrás vagy bluetooth-os mobilokon, fórumokon és chatprogramokban, vagy később az Iwiwen terjedtek a vicces zenék, sokszor olcsó klipekkel. A betárcsázós interneten linkekre kattintva mpg vagy avi formátumban kb. 4,5 kb/sec sebességgel letöltött fájlokat jellemzően Quick Time-mal, Real Playerrel meg Windows Media Playerrel nézték meg, aztán a 2000-es évek közepén megjelent a Youtube, majd mindenki átment a Facebookra, és minden sokkal egyszerűbb lett.

A Facebook felpörgése óta sokat elemzett, az embereket mesterséges buborékokba záró echo chamberről akkoriban még nem sok szó esett, de természetesen akkor sem juthatott el mindenkihez minden, hiszen kisebb volt a színtér, sokkal jobban szét volt darabolódva, és technológiailag is nagyobb volt a belépési küszöb, így néhányan egyes slágerekkel talán most találkoznak először. A listából helyhiány és emlékezetkiesés miatt maradtak ki gyöngyszemek, már csak azért is, mert voltak olyan virális videók, amik nem voltak eléggé alulról szerveződőek, például Speak klipje vagy a Román Televízió magyar adásának készült Aranka, szeretlek. (Mai szemmel meglepő lehet, de több számról azóta kiderült, hogy egyáltalán nem vicces.)

Vigyázat: a legtöbb szám szövege kifejezetten durva, csak erős idegzetűeknek való, senki se hallgassa meg, aki nincs felkészülve a legrosszabbra!

Bëlga: Faszom

link Forrás

Az 1990-es években a Bëlga tagjai otthon szórakozásképp rögtönöztek, ebből született például a Pitbull, illetve ez a még ma is fokozhatatlanul durva, művészien felkavaró, nihilista sláger, amit tényleg csak a legerősebb idegzetűek tudnak értékelni. (0:15-nél elhangzik a legfrappánsabb beköszönés, amivel az ember színpadon csak kezdhet.)

Firg: Kossuth-díjas paraszt 303

link Forrás

Firg 1998-as demójához már a Youtube előtt hozzá tudott jutni, aki akart.

Tafundekli Design: Kurvaszádat

link Forrás

Több helyen tévesen a Belgának, máshol Pepinek tulajdonítják a számot, de a szélsőjobboldali aktivista Tomcat, aki egyébként régi gamer, ezt írta róla: „Ez a dal a magyar internetes körökben 2001-2002 környékén tűnt fel és nem Pepi írta. A Kurva szádat, toszódj meg nem 2000 körül született, hanem 1997-ben, és egy, a Scenest '97 party-n kiadott, DOS-os lamerdemónak volt a zenéje. Az eredeti szerző a Tafundekli Design néven futó fake csapat, amelynek tagjai ismeretlenek.” Egy kommentelő viszont erről azt írja: „Azt furcsállnám, ha 1997-ben született volna, mert az egészen biztos, hogy 1995 tavaszán-kora nyarán már bőven röhögtünk rajta ezerrel.”

Jeges: Mi vagyunk az arabok

link Forrás

Eszerint a cikk szerint egy budapesti diák műve, és még a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt készült. (Az alkotó más népcsoportokba is belekötött.)

DJ Pókszörny: Totál nihil (faszfless)

link Forrás

Itt azt írják, hogy Székely Csaba és baráti köre felelős a produkcióért, ami Miskolchoz köthető, és ami „az a fajta art-gengszterrapbanda, aminek a lényege az értelmetlen trágár ordítozással a műfaj kigúnyolása”. Ez a szám a Rohadt Szexmániás Nitrósgettóval együtt 2002-ben jelent meg, a stílust így jellemzik: „Kétféle reakció létezhet: az első perc után kikapcsolod, vagy halálra röhögöd magad. Nincs átmenet, ha az elején nem röhögsz, később se fogsz.”

Herr Roth: Hülye buzi melegek

link Forrás

Ez a dal talán a legkevésbé ismert ebből a listából, pedig minden figyelmet megérdemel. A humor erejét ugyanis az adja, hogy nem teljesen világos, ez a homofób őrjöngés őszinte-e, vagy épp egy gyűlölködő látens homoszexuálist parodizál ki, de akárhogy is, mindenképp vicces vagy nevetséges. (Az előadó mégis miféle tévét nézhetett 1997-ben?)

Ellopták az oroszok a tankot

link Forrás

Teljes rejtély, hogy ennek a gyenge Katyusa-paródiának ezt a verzióját miért nézték meg több milliószor.

Atomtorta: Paraszt blues

link Forrás

Ennél sem tudnám megmondani, miért lett sláger, talán az magyarázza meg, hogy az 1999 és 2011 között működő zenekar Wikipedia-oldala szerint a dal a szanalmas.hu-n debütált, így lett országosan ismert 2005-ben.

MC Zsolax - Len az utszán

link Forrás

HöréhezKövi a menőhöz és az Öt utcaiakhoz hasonlóan MC Zsolax is szerepelt már az X-TRA$ÚLYO$ magyar RAP$ZÁMOK válogatáson, most csak azért emelnénk ki, mert ez már 2009-es alkotás, akkor már Magyarországra is rendesen betört a Facebook, de ez a szám még a régi világ egyik utolsó hírnöke volt: a Lil Wayne-számra szövegelő Lengyel Zsolt még Iwiwen és MySpace-en tartotta a kapcsolatot. De a számok őt igazolták: több mint 1 millió megtekintés és egy tökéletes illusztráció.

Bofman MC: Szeged az életem

link Forrás

Ez a 2008-as szám olyan, mintha egy általános iskolás csinálna turisztikai reklámot Szegednek, a többi hasonló rapnótától talán a fülbemászó refrén különbözteti meg.

Reggel Bence & Timi: Tűzvész pusztít Ausztriában

link Forrás

Ben Mornin 2002-es, gyerekkori felvétele 2007-ben került ki a netre. Zenész maradt, persze már másban utazik.

Cuki: Cuki vagyok

link Forrás

A számot egy modellstúdió vezetője és egy tanítvány-modell készítette 2006-ban a cukivagyok.hu-ra. Erről akkor itt meséltek. Cuki azóta anyuka és egészségeséletmód-blogger lett.

Kovbojok: Kakadal

link Forrás

„A »Kovbojok« zenekart Gabi és Pista alapította 2006-ban, a dallamos számokat a két egyetemista egy fényképezőgépel vette fel és töltötte föl az internetre, ahol az emberek egymásnak osztották meg a viccesebbnél viccesebb dalokat. Amikor a 4-600.000-es nézetséget elérték ezek a videók a »CLS Music« lemezkiadó elérkezettnek látta az idejét, hogy kiadják az első nagy albumukat, a »Kaksi atomerőmű«-t, majd később a »Mindöröké? Á, nem« című albumot”írja a Rockbook. A zenekar még ma is létezik.

Csicsi: Pimpinkin

link Forrás

2007 nagy gyerekslágerét az Index is felkapta, Csicsi pedig rövid időre gyereksztár lett.

Grandmasta Pete: Mérés

link Forrás

Ez a 2008-as DIY-szupersláger évekig kötelező házibulielem volt, és bár már a Youtube-ra került ki, de még inkább Iwiwen terjedt. Tavaly pedig belépett a 21. századba, amikor Dancsó Péter a kedvenc klipjének nevezte: már reakcióvideókat is készítettek róla. A Baranya megyei Vajszló közelében felvett klip sztárja a legenda szerint civilben rendőr volt.

Amánjó főiskola he!

link Forrás

Ez a 2007-es videó több felvételizőt jelenthetett a Nyíregyházi Főiskolának, ami ma már Nyíregyházi Egyetem.

Loretta Grainshifter & MC Fantom – Terézanya

link Forrás

A BME Schönherz Qpájához kapcsolódó alkotások közül – az A székely és a fia mellett – talán a legnagyobb dobás volt a Himmel csapat Pendulum-feldolgozása, ami a 2007-es mémeket felsoroló gyűjtésünkben is szerepelt.

Bónusz: Tbg kolléga szerint a legendás Matula Magazin 2006-os kiadványáról a Hej, te kiscsaj is nagy sláger volt, annak idején vadidegenektől hallotta vissza, hogy azt hallgatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.