Haminyó anyó: No roxa áj, vato loco!

történelem
2017 január 29., 14:30
comments 117
  • Nem könnyű műfaj a zenés videoklip, így persze a magyar könnyűzene sosem a bivalyerős megoldásairól volt híres. Az előadók akár nagyon olcsó, akár méregdrága klipekkel próbálkoztak, 99 százalékban csúfos kudarc lett a vége, legfeljebb a bosnyákokat tudtuk verni.
  • Elég néhány slágerét megnézni: Szeresd a testem, Ha az életben, Fiúk ölébe lányok, és a végtelenségig lehetne sorolni. Legtöbbször sem a látvány, sem a színészek, de általában még az ötlet sem volt kiemelkedő. Hogy akkor mikor volt értelme mégis klipet csinálni?
  • Amikor a Magyar Zenész elmegy nyaralni, és van pár felesleges órája, na akkor tud igazán megnyílni. És nem egy ilyen pillanat volt az elmúlt 40 évben. A teljesség igénye nélkül itt van 10 felejthetetlen magyar klip, amit minden bizonnyal nyaralás alatt, mellékesen vettek fel.

10. UFO – Nyár van (1998)

A tiszteletbeli 10. hely jár ennek a proto-nyaralósmellékterméknek, az egyetlen szépséghibája, hogy az UFO (a Fresh-sel, a Fiestával, a Riddim Colonyval és a PASO-val együtt) gyakorlatilag a teljes pályafutását a nyaralós klipeknek szentelte.

link Forrás

9. Crystal – Menj tovább! (2009)

A Crystal (az azóta médiacsászárrá lett Kasza Tibivel) 2009-es klipjébe láthatóan fektettek energiát, bár annyit talán nem, hogy két hétig kelljen forgatni, de inkább arról van szó, hogy összekötötték a kellemeset a hasznossal. Mégis itt a helye, ha másért nem, hát azért, mert Kasza Tibi ír népzenét játszik magyarul Angkorvat díszletei között.

link Forrás

8. KFT – Afrika (1984)

A szomorú, belföldön nyaralós alműfaj egyik jobban sikerült példája az Afrika (ami állítólag eredetileg Itália lett volna). A klip a Csobánc gőzhajón mutatja be a festői Balatont, miközben Laár András a mesebeli Afrikáról áradozik.

link Forrás

Ebben a kategóriában még szomorúbb a Beatrice Pancsoló kislánya, Korda György lábujjkörömműtét-túlélő Haver, a nőkkel jól vigyázz!-za, Vikidál Gyula Az úton menj tovább!-ja, Lovasi András horgászás közben felvett klipje, Náksi és Brunner aquaparkos Parádé-indulója és az Első Emelet budapesti barangolása. (Ezt az alműfajt egyébként komplett filmek dicsérik Jancsó Miklós mozijaitól az Ötvös Csöpi-sorozaton át a Honfoglalásig.)

7. Edda – Lelkünkből (1993)

Nincs mit szépíteni: a klip az Edda New York-i kirándulását mutatja be többek között kihalt utcán pózolással, bohóckodó tűzoltókkal és gitárboltban tett látogatással. Amikor Pataky Attila nem csak szellemileg volt közel a Trump Towerhöz.

link Forrás

6. Aljas Kúszóbab – Napolaj (2004)

Egyiptomban, a Vörös-tenger partján romok, kóbor kutyák és magyar turisták között készült ez a videó, ami már nem is klip, hanem útinapló a felszállástól a strandon döglésig. Mást nem nagyon csináltak, nem is csinálhattak. A magyar punk teljes harci díszben.

link Forrás

5. Neoton Família – Holnap hajnalig (1981)

Erdős Péterék őszinteségét dicséri, hogy ez már annyira trú nyaralós klip, hogy konkrétan piacozás közben is forgattak, és semmilyen magyarázat nincs arra, miért énekel Csepregi Éva japán szobrok előtt, hacsak az nem, hogy 1981 végén 42 állomásos turnét adtak Japánban.

link Forrás

4. Ganxsta Zolee és a Kartel – Vato loco (2000)

Az előbbivel ellentétben ez a szám szívvel-lélekkel adózik a nyaralás előtt, sőt nemcsak a klip, de maga a dal is a kis csapat kirándulása előtt tiszteleg. Olyannyira autentikus, hogy még arra is figyeltek, hogy a mexikói utcákon jól kivehető legyen Döglégy Zoli argentin meze.

link Forrás

3. Jolly és Kis Grofo – No Roxa Áj (2012)

Olyan erős a szám, hogy egyrészt nem lehet rosszul feldolgozni, másrészt az ember hajlamos elfelejteni, hogy egy igazi, 4F Club-i értelemben vett nyaralós himnusz. Grofoék a frissen lemosott Audival célba veszik a horvát tengerpartot, ahol üdítőt szürcsölve énekelnek mások motorcsónakjai előtt. Nincs ennél nagyobb királyság.

link Forrás

2. Piramis – Szállj fel magasra (1992)

Mikre nem képes az ember egy utazási irodával, néhány, a strandon vett olcsó ruhával és azzal, ha jó korán felkelve látogat meg! 18 évvel a megalakulás után értelmet nyert a Piramis neve. Mintha csak a Honfoglalás Egyiptomban című előzményfilmet látnánk. (Némi Slayer is érződik benne.)

link Forrás

A csúcspont:

1. Karthago – Haminyó anyó (1997)

A műfaj meghaladhatatlan csúcsa. A Karthago 1997-ben a Karthago Tours jóvoltából Tunéziában nyaralhatott, és ezalatt összedobták ezt a világ-, sőt Irigy Hónalmirigy-verő klipjüket kötelező termékelhelyezéssel, nyaralós szettben (farmershorttal, bőrszandálban, biciklis napszemüvegben), plüsstevével. Az már csak hab a tortán, hogy ráírták: „Ez a remix egy vidám, egyszeri látogatás a diszkózene világában. Azért mi rockbanda maradtunk... csak kissé dilisek...” A szám egyébként élőben is üt.

link Forrás

A kedvenc részem:

Gidófalvy Attila oldalról ugrik egy fejest
photo_camera Gidófalvy Attila oldalról ugrik egy fejest

Ezzel a lista persze nem teljes: ott van még az AD Studió, Alexa, az Edda (megint), a Venus, stb. És futott még ez az Ámokfutók-klip, amire nem mondom, hogy nincsenek szavak, de vannak szavak, amiket senki nem mer kimondani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.