Franciaországban mostantól „apa” és „anya” helyett az „1-es és 2-es számú szülők” elnevezést használnak az iskolai adminisztráció során

külföld
2019 február 16., 13:56
comments 800
Gyerekek a Courtonne-la-Meurdrac általános iskola menzáján
photo_camera Gyerekek a Courtonne-la-Meurdrac általános iskola menzáján Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

A kétkamarás francia parlament alsóháza úgy döntött, hogy a francia állami iskolákban ezentúl „anya” és „apa” helyett az „1-es és 2-es számú szülők” megnevezést használják majd az adminisztráció során. 

Az állami oktatásról szóló törvény módosítására a Macron-féle En Marche szerint azért volt szükség, hogy az iskolák működése harmonizáljon a parlament által még 2013-ban elfogadott, a melegházasságokról rendelkező törvény szövegével.

Konzervatív pártok ellenezték és társadalmilag veszélyesnek minősítették a módosítást, de a centrista kormánypárt ragaszkodik hozzá. Valérie Petit, az En Marche! egyik képviselője szerint az adminisztráció során is tekintettel legyenek arra, hogy a gyerekek a legkülönbözőbb összetételű családokból érkeznek meg az oktatási rendszerbe. 

Az ország legnagyobb szülői érdekvédelmi szövetsége (Fédération des Conseils de Parents d’Élèves - FCPEP) üdvözölte a döntést. Azt írták, fontos, hogy a jogalkotás figyelemmel legyen a különböző és változó hátterű családokra, és hogy a törvény összhangban legyen a gyermekeket érő zaklatások elleni fellépést célzó jogszabályokkal. 

A Republikánus Pártot képviselő Xavier Breton ijesztőnek nevezte a törvényt, ami szerinte a politikailag korrekt gondolkodást részesíti előnyben a realitásokkal szemben. Egy másik jobboldali képviselő, Eric Ciotti egyszerűen „fantasy”-nek nevezte a döntést, ami szerinte veszélyezteti a társadalmi egyensúlyt. (Newsweek

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.