Két hét alatt másodszor rongálták meg Karl Marx londoni sírhelyét

„A gyűlölet teoretikusa. A népirtás atyja. A bolsevik holokauszt emlékműve. Tömeggyilkos.”

Ilyen és ehhez hasonló szóösszetételeket festettek vörös festékkel Karl Marx sírkövére az észak-londoni Highgate temetőben szombatra virradó éjjel.

Rövid időn belül másodjára rongálják meg a kommunista munkásmozgalom német teoretikusának sírhelyét. Két hete a sírhelyet jelző márványtábláról próbálták meg ismeretlenek kalapáccsal leverni Marx nevét. 

A temetőt ápoló önkéntes kört megrendítette az ügy. Azt közölték, bárki bármit gondol is Marxról, nem a vandalizmus a módja annak, hogy kifejezze a véleményét. A körülmények alapján szerintük nyilvánvaló, hogy előre eltervezett támadás történt. 

A kár ezzel együtt valószínűleg nem maradandó, a British Museum egyik munkatársa szerint legalábbis a festéket alighanem el lehet majd távolítani a sírkőről. 

Az emléktáblát Marx felesége, Jenny von Westphalen tiszteletére állították 1881-ben. 1954-ben Marx és felesége maradványait is exhumálták, sírhelyüket a temetőn belül áthelyezték, ekkor került végső helyére a tábla. 

A rendőrség egyelőre a február 4-i támadásssal kapcsolatban sem gyanúsított meg senkit. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.