Két hét alatt másodszor rongálták meg Karl Marx londoni sírhelyét

„A gyűlölet teoretikusa. A népirtás atyja. A bolsevik holokauszt emlékműve. Tömeggyilkos.”

Ilyen és ehhez hasonló szóösszetételeket festettek vörös festékkel Karl Marx sírkövére az észak-londoni Highgate temetőben szombatra virradó éjjel.

Rövid időn belül másodjára rongálják meg a kommunista munkásmozgalom német teoretikusának sírhelyét. Két hete a sírhelyet jelző márványtábláról próbálták meg ismeretlenek kalapáccsal leverni Marx nevét. 

A temetőt ápoló önkéntes kört megrendítette az ügy. Azt közölték, bárki bármit gondol is Marxról, nem a vandalizmus a módja annak, hogy kifejezze a véleményét. A körülmények alapján szerintük nyilvánvaló, hogy előre eltervezett támadás történt. 

A kár ezzel együtt valószínűleg nem maradandó, a British Museum egyik munkatársa szerint legalábbis a festéket alighanem el lehet majd távolítani a sírkőről. 

Az emléktáblát Marx felesége, Jenny von Westphalen tiszteletére állították 1881-ben. 1954-ben Marx és felesége maradványait is exhumálták, sírhelyüket a temetőn belül áthelyezték, ekkor került végső helyére a tábla. 

A rendőrség egyelőre a február 4-i támadásssal kapcsolatban sem gyanúsított meg senkit. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.