Két hét alatt másodszor rongálták meg Karl Marx londoni sírhelyét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„A gyűlölet teoretikusa. A népirtás atyja. A bolsevik holokauszt emlékműve. Tömeggyilkos.”

Ilyen és ehhez hasonló szóösszetételeket festettek vörös festékkel Karl Marx sírkövére az észak-londoni Highgate temetőben szombatra virradó éjjel.

Rövid időn belül másodjára rongálják meg a kommunista munkásmozgalom német teoretikusának sírhelyét. Két hete a sírhelyet jelző márványtábláról próbálták meg ismeretlenek kalapáccsal leverni Marx nevét. 

A temetőt ápoló önkéntes kört megrendítette az ügy. Azt közölték, bárki bármit gondol is Marxról, nem a vandalizmus a módja annak, hogy kifejezze a véleményét. A körülmények alapján szerintük nyilvánvaló, hogy előre eltervezett támadás történt. 

A kár ezzel együtt valószínűleg nem maradandó, a British Museum egyik munkatársa szerint legalábbis a festéket alighanem el lehet majd távolítani a sírkőről. 

Az emléktáblát Marx felesége, Jenny von Westphalen tiszteletére állították 1881-ben. 1954-ben Marx és felesége maradványait is exhumálták, sírhelyüket a temetőn belül áthelyezték, ekkor került végső helyére a tábla. 

A rendőrség egyelőre a február 4-i támadásssal kapcsolatban sem gyanúsított meg senkit. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.