Két hét alatt másodszor rongálták meg Karl Marx londoni sírhelyét

külföld
2019 február 16., 16:18
comments 173

„A gyűlölet teoretikusa. A népirtás atyja. A bolsevik holokauszt emlékműve. Tömeggyilkos.”

Ilyen és ehhez hasonló szóösszetételeket festettek vörös festékkel Karl Marx sírkövére az észak-londoni Highgate temetőben szombatra virradó éjjel.

link Forrás

Rövid időn belül másodjára rongálják meg a kommunista munkásmozgalom német teoretikusának sírhelyét. Két hete a sírhelyet jelző márványtábláról próbálták meg ismeretlenek kalapáccsal leverni Marx nevét. 

A temetőt ápoló önkéntes kört megrendítette az ügy. Azt közölték, bárki bármit gondol is Marxról, nem a vandalizmus a módja annak, hogy kifejezze a véleményét. A körülmények alapján szerintük nyilvánvaló, hogy előre eltervezett támadás történt. 

A kár ezzel együtt valószínűleg nem maradandó, a British Museum egyik munkatársa szerint legalábbis a festéket alighanem el lehet majd távolítani a sírkőről. 

Az emléktáblát Marx felesége, Jenny von Westphalen tiszteletére állították 1881-ben. 1954-ben Marx és felesége maradványait is exhumálták, sírhelyüket a temetőn belül áthelyezték, ekkor került végső helyére a tábla. 

A rendőrség egyelőre a február 4-i támadásssal kapcsolatban sem gyanúsított meg senkit. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.