Robert Mueller legalább 19,5 év börtönt javasol Trump volt kampányfőnökének

2019 február 16., szombat 5:24
33

Robert Mueller, a különleges vizsgálóbizottság vezetője legalább 19 évig tartó börtönbüntetés kiszabását javasolja Paul Manafortra, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnökére – írja több amerikai lap is, például a CNN a bizottság beadványára hivatkozva.

A börtönbüntetés mértékére vonatkozó javaslatot a 2016-os elnökválasztási kampányban a Donald Trump kampánycsapatának tagjai és Oroszország közötti esetleges összejátszást feltárni hivatott, Robert Mueller vezette bizottság ügyészei fogalmazták meg az ügyben eljáró virginiai szövetségi bírónak benyújtott beadványukban.

A 69 éves Paul Manafortot, aki 3 hónapig volt Trump kampányfőnöke, a virginiai bíróság a nyáron 8 rendbeli adó-, és banki csalásban találta bűnösnek, és ennek a büntetési tétele 19-24 évig terjedő börtönbüntetés. Mueller hivatala a börtönbüntetés mellett 50 ezer dollártól 24,4 millió dollárig terjedő pénzbüntetés kiszabására, 24,8 millió dollár visszatérítésére és 4,4 millió dollár elkobzására is javaslatot tett.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy Manafort több mint egy évtizeden át többször is megsértette a törvényt, és a legkifinomultabb módszerekkel rejtette el a jövedelmét az amerikai hatóságok elől. „A 2015-ben külföldről származó jövedelmének elrejtésére számos banki csaláshoz folyamodott az USA-ban, csak hogy fenntarthassa extravagáns életmódját” – írták a beadványukban az ügyészek, akik szerint Manafort másokat is arra biztatott, hogy élvezzék az így szerzett jövedelem gyümölcsét. Azt írták, a  büntetést elrettentésnek szánják másoknak.

Manafort 2016 nyarán, még Trump kampányfőnökeként. Fotó: Drew Angerer/AFP

Manafort szeptemberben két rendbeli bűncselekményben bűnösnek mondta magát, és teljes mértékű együttműködést ígért a vizsgálóbizottsággal. De az ügyben eljáró Amy Berman Jackson bíró szerdán úgy foglalt állást: a volt kampánymenedzser megsértette a vádalkuban foglaltakat, és direkt félrevezette a vizsgálatot folytatókat. Ez azt jelentette, hogy Paul Manafort nem számíthatott a vádalkuban rögzített enyhébb büntetésre. A bírónő mondjuk azt is mondta, hogy nincs elég bizonyíték, hogy alátámasszák, Manafort direkt nem mondott igazat a Trump-kormányhoz fűződő kapcsolatairól, vagy az egyik volt orosz üzlettársának a tanúk befolyásolásában játszott feltételezett szerepéről. (MTI/CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt