A képviselők a bérnövekedés legnagyobb nyertesei

POLITIKA
2019 február 18., 05:44

Ha valamire nagyon büszke a kormány, a növekvő bérekre az. Csakhogy a Népszava összesítése alapján a kormánytagok és a parlamenti képviselők a kérdésről alkotott képét nagyban befolyásolhatja sajátos nézőpontjuk:a parlamenti képviselők illetménye például az elmúlt nyolc évben 232 ezer forintról 2018-ra már majdnem 900 ezer forintra nőtt.Ez a 287 százalékos béremelés persze még ebben a nemzetgazdasági szektorban is kiemelkedő, a miniszteri fizetések például csak 63 százalékkal emelkedtek, igaz, 1,15 millióról csaknem 1,8 millió forintra havonta. Az államtitkári fizetések 73 százalékkal, 748 ezer forintról csaknem 1,3 millióra emelkedtek.

Összehasonlításképp: az egészségügyi dolgozók fizetése is átlag 70-90 százalékkal emelkedett az elmúlt nyolc évben, csakhogy az ő átlagbérük nyolc éve még a 200 ezer forintot se érte el, ahogy most se éri el a 400 ezret. A pedagógusbérek átlagosan 50 százalékkal, kb. 200 ezerről kb. 300 ezer forintra nőttek a Népszava statisztikái szerint.

És hogy kik a legnagyobb nyertesei a nagy kormányzati béremelésnek? Kétségtelenül a tárca nélküli miniszterek. Ilyenből most kettő van, Süli János a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembehelyezéséért felel, Bártfai-Mager Andrea pedig a nemzeti vagyont kezeli. Kettejük átlagbére havi ötmillió forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.