A lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust - mondta az izraeli külügyminiszter

Kétségessé vált Lengyelország részvétele a visegrádi négyek (V4) és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt - kijelentette, hogy a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

A kétségessé vált alatt jelen esetben azt kell érteni, hogy a csúcstalálkozón való részvételt már lemondta Mateusz Morawieck lengyel miniszterelnök, de már az is szóba került, hogy a teljes lengyel delegáció kihagyja a találkozót.

A V4-ek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) és Izrael csúcsértekezletére a tervek szerint hétfőn érkeznek a miniszterelnökök, az érdemi tárgyalások kedden lesznek.

A szócsörte még csütörtökön kezdődött, amikor Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a Jerusalem Post című izraeli lap cikke szerint azt találta mondani Varsóban, hogy "a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében".

Az izraeli kormány később ugyan közölte, hogy az újság szerintük pontatlanul idézte Netanjahut, de Morawiecki vasárnap mégis lemondta a részvételét a találkozón. A két miniszterelnök telefonon beszélt egymással, a lengyel sajtó szerint Netanjahu ekkor azt mondta Morawiecki-nek, egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a nácikkal, csupán "egyes" lengyelekről beszélt.

Jiszráel KacFotó: SEBASTIAN SCHEINER/AFP

Ezután jött az izraeli külügyminiszter nyilatkozata. Kac ominózus kijelentése az i24 News izraeli rádióban hangzott el. Kac kijelentette: Jichák Samír - akinek apját a lengyelek megölték - azt mondta: a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Kac hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s ő minden izraelihez és miden zsidóhoz hasonlóan kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". "Senki nem fog utasítani, hogyan fogalmazzunk, hogyan őrizzük halottaink emlékét" - tette hozzá az ügyvezető külügyminiszter.

Erre reagálva mondta azt Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfő reggel a közszolgálati rádióban: Kac "szégyenletes" előző napi kijelentése nyomán megváltozott a helyzet. "Ennek fényében a lengyel kormány képviselőinek akármilyen részvétele mögött (...) nagyon nagy kérdőjel áll" - mondta. 

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le. A dokumentum méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják. (MTI, Guardian, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.