A populisták előretörését jósolja az Európai Parlament hivatalos felmérése

eu
2019 február 18., 19:48
comments 399

Az Európai Parlament hétfőn megjelentett egy választási előrejelzést, amely szerint a jobboldali populista pártok nagyot nyerhetnek az idei EP-választásokon. Ugyanakkor a hagyományos proeurópai középpártok sok helyet veszíthetnek. Ez alól csak a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportja jelent kivételt.

A felmérés szerint a Nemzet és Szabadság Európája nevű parlamenti csoport, amiben a Marine Le-féle Nemzeti Gyűlés és a Matteo Salvini-féle Liga is ül, 22 helyet szerezhet, amivel 5-ről 8 százalékra nő a parlamenti arányuk.

Közben a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája nevű képviselőcsoport két új helyet nyerhet, amiben többek között az olasz 5 Csillag Mozgalom és az Alternatíva Németországért (AfD) is ül. Ugyanakkor nagyobb gondot jelent nekik, hogy a Brexit miatt távozik a brit Ukip 17 képviselője.

Továbbra is az Európai Néppárt marad a legerősebb erő, ugyanakkor a mostani 217 helyéből várhatóan 34-et el fog veszíteni. Ezzel 29-ről 26 százalékra csökken a mandátumaránya.

Az előrejelzés szerint a balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségére súlyos vereség vár. A jelenlegi 186 helyükből csak 135-öt tudnak megtartani, amivel 19 százalékra csökken a mandátumarányuk.

Összességében az euroszkeptikus pártok az Európai Parlament 14 százalékát fogják uralni. Ezzel még nem borítják meg teljesen az erőviszonyokat, de mégis komoly változást hozhat, hogy három párt koalíciója kell a többség biztosításához, mert a balközépnek és a jobbközépnek már lesz elég helye ehhez. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.