A populisták előretörését jósolja az Európai Parlament hivatalos felmérése

Az Európai Parlament hétfőn megjelentett egy választási előrejelzést, amely szerint a jobboldali populista pártok nagyot nyerhetnek az idei EP-választásokon. Ugyanakkor a hagyományos proeurópai középpártok sok helyet veszíthetnek. Ez alól csak a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportja jelent kivételt.

A felmérés szerint a Nemzet és Szabadság Európája nevű parlamenti csoport, amiben a Marine Le-féle Nemzeti Gyűlés és a Matteo Salvini-féle Liga is ül, 22 helyet szerezhet, amivel 5-ről 8 százalékra nő a parlamenti arányuk.

Közben a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája nevű képviselőcsoport két új helyet nyerhet, amiben többek között az olasz 5 Csillag Mozgalom és az Alternatíva Németországért (AfD) is ül. Ugyanakkor nagyobb gondot jelent nekik, hogy a Brexit miatt távozik a brit Ukip 17 képviselője.

Továbbra is az Európai Néppárt marad a legerősebb erő, ugyanakkor a mostani 217 helyéből várhatóan 34-et el fog veszíteni. Ezzel 29-ről 26 százalékra csökken a mandátumaránya.

Az előrejelzés szerint a balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségére súlyos vereség vár. A jelenlegi 186 helyükből csak 135-öt tudnak megtartani, amivel 19 százalékra csökken a mandátumarányuk.

Összességében az euroszkeptikus pártok az Európai Parlament 14 százalékát fogják uralni. Ezzel még nem borítják meg teljesen az erőviszonyokat, de mégis komoly változást hozhat, hogy három párt koalíciója kell a többség biztosításához, mert a balközépnek és a jobbközépnek már lesz elég helye ehhez. (Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.