Emberéleteket sodorhatott veszélybe egy olasz sebész elhibázott kutatása

Komoly veszélybe sodorhatta a műtétből lábadozókat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egy 2016-ban kiadott ajánlása. A WHO akkor egy olasz sebész, Mario Schietroma kutatásai alapján azt javasolta, hogy a műtét után ébredező betegeknek 90 százalékos tisztaságú oxigént adagoljanak.

Most viszont kiderült, hogy Schietroma számos tanulmánya hibás statisztikai elemzésen alapul. A WHO ajánlásának alapjául szolgáló kutatás számait megfelelő adatok hiányában nem sikerült újraszámolni - Schietroma a L'Aquila-i egyetem oktatója, állítása szerint számos irata megsemmisült a várost 2009-ben sújtó földrengésben, de 40 átvizsgált tanulmánya közül 38-ban találtak súlyos, az eredményeket érvénytelenítő számítási hibákat.

Paul Myles, a melbourne-i Alfred kórház vezető anaszteziológusa azt mondta, azért kezdett kutakodni Schietroma eredményei között, mert az azokon alapuló WHO-ajánlás szembement mindennel, amit hagyományosan gondoltak a műtét után adagolt oxigén koncentrációjáról. Az altatóorvosok ugyanis addig úgy vélték, hogy a nagy koncentrációjú oxigén pont károsítja a betegek tüdejét, akár el is zárhatja a kisebb légcsatornákat. Egy, a Lancetban 2017-ben megjelent kutatás szintén kockázatokat tárt fel azzal kapcsolatban, ha akut betegeknek nagy tisztaságú oxigént adnak. (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.