Emberéleteket sodorhatott veszélybe egy olasz sebész elhibázott kutatása

egészség
2019 február 18., 12:11
comments 67

Komoly veszélybe sodorhatta a műtétből lábadozókat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egy 2016-ban kiadott ajánlása. A WHO akkor egy olasz sebész, Mario Schietroma kutatásai alapján azt javasolta, hogy a műtét után ébredező betegeknek 90 százalékos tisztaságú oxigént adagoljanak.

Most viszont kiderült, hogy Schietroma számos tanulmánya hibás statisztikai elemzésen alapul. A WHO ajánlásának alapjául szolgáló kutatás számait megfelelő adatok hiányában nem sikerült újraszámolni - Schietroma a L'Aquila-i egyetem oktatója, állítása szerint számos irata megsemmisült a várost 2009-ben sújtó földrengésben, de 40 átvizsgált tanulmánya közül 38-ban találtak súlyos, az eredményeket érvénytelenítő számítási hibákat.

Paul Myles, a melbourne-i Alfred kórház vezető anaszteziológusa azt mondta, azért kezdett kutakodni Schietroma eredményei között, mert az azokon alapuló WHO-ajánlás szembement mindennel, amit hagyományosan gondoltak a műtét után adagolt oxigén koncentrációjáról. Az altatóorvosok ugyanis addig úgy vélték, hogy a nagy koncentrációjú oxigén pont károsítja a betegek tüdejét, akár el is zárhatja a kisebb légcsatornákat. Egy, a Lancetban 2017-ben megjelent kutatás szintén kockázatokat tárt fel azzal kapcsolatban, ha akut betegeknek nagy tisztaságú oxigént adnak. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.