India komoly válaszcsapással fenyegeti Pakisztánt a kasmíri merénylet miatt

"Szabad kezet" adott az indiai hadseregnek Narendra Modi miniszterelnök, hogy bosszút álljanak azért a kasmíri merényletért, amelyben 14 40 indiai katona vesztette életét. A parlamenti választásra készülő Modi a kampányban mostanában sorra adja át a megvalósult beruházásokat, egy ilyen alkalommal beszélt a hétvégén is a múlt heti támadásról. Mint mondta, "minden könnycseppet megbosszulunk".

"A szívetekben tomboló tűz az én szívemben is ég" - mondta Modi az egybegyűlt tömegnek. Egy nappal korábban arról beszélt, hogy a hadsereg fogja eldönteni, hogy "mikor, hol és hogyan fogja megbüntetni a gyilkosokat és támogatóikat".

Sajtóértesülések szerint az indiai hadsereg egyebek mellett azt is mérlegeli, hogy repülőkkel mérjen csapást Kasmír pakisztáni ellenőrzésű területeire. Ez a szakértők szerint példa nélküli lépés, veszélyes eszkalációja a konfliktusnak. India és Pakisztán, két atomhatalom eddig már négy háborút vívott a megosztott Kasmír ellenőrzéséért.

Pakisztán válaszul megemelt készültségbe helyezte csapatait a két országot elválasztó tényleges határon, diplomatáik pedig azért lobbiznak a világban, hogy a nyugati országok próbálják megfékezni Indiát, megakadályozni a katonai offenzívát.

Kasmír muzulmán többségű állam, de India felosztásakor a hindu uralkodó családjára tekintettel Indiához csatlakozott, jelenleg a két ország megosztva uralja. Az Indiától való elszakadásért küzdő muszlim lázadók csütörtökön az egyik legvéresebb merényletüket követték el, amikor egyikük robbanószerrel megpakolt autóval hajtott bele egy indiai katonai konvojba. India - nem alaptalanul - azzal vádolja Pakisztánt, hogy az ellenőrzése alatt álló területeken szabad mozgást biztosít a szeparatista lázadóknak. (Via Financial Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.