India komoly válaszcsapással fenyegeti Pakisztánt a kasmíri merénylet miatt

"Szabad kezet" adott az indiai hadseregnek Narendra Modi miniszterelnök, hogy bosszút álljanak azért a kasmíri merényletért, amelyben 14 40 indiai katona vesztette életét. A parlamenti választásra készülő Modi a kampányban mostanában sorra adja át a megvalósult beruházásokat, egy ilyen alkalommal beszélt a hétvégén is a múlt heti támadásról. Mint mondta, "minden könnycseppet megbosszulunk".

"A szívetekben tomboló tűz az én szívemben is ég" - mondta Modi az egybegyűlt tömegnek. Egy nappal korábban arról beszélt, hogy a hadsereg fogja eldönteni, hogy "mikor, hol és hogyan fogja megbüntetni a gyilkosokat és támogatóikat".

Sajtóértesülések szerint az indiai hadsereg egyebek mellett azt is mérlegeli, hogy repülőkkel mérjen csapást Kasmír pakisztáni ellenőrzésű területeire. Ez a szakértők szerint példa nélküli lépés, veszélyes eszkalációja a konfliktusnak. India és Pakisztán, két atomhatalom eddig már négy háborút vívott a megosztott Kasmír ellenőrzéséért.

Pakisztán válaszul megemelt készültségbe helyezte csapatait a két országot elválasztó tényleges határon, diplomatáik pedig azért lobbiznak a világban, hogy a nyugati országok próbálják megfékezni Indiát, megakadályozni a katonai offenzívát.

Kasmír muzulmán többségű állam, de India felosztásakor a hindu uralkodó családjára tekintettel Indiához csatlakozott, jelenleg a két ország megosztva uralja. Az Indiától való elszakadásért küzdő muszlim lázadók csütörtökön az egyik legvéresebb merényletüket követték el, amikor egyikük robbanószerrel megpakolt autóval hajtott bele egy indiai katonai konvojba. India - nem alaptalanul - azzal vádolja Pakisztánt, hogy az ellenőrzése alatt álló területeken szabad mozgást biztosít a szeparatista lázadóknak. (Via Financial Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.