Több mint hét évtized után került vissza Drezdába egy festmény, amit még egy szovjet katona lopott el

Több mint hét évtized után kapott vissza hétfőn a drezdai Régi Mesterek Képgyűjteménye egy 17. századi csendéletet, amit egy szovjet katona lopott el a második világháború végén a kelet-németországi város múzeumából.

Pierfrancesco Cittadini (1616-1681) itáliai festő Csendélet nyúllal című képét Grúziában találták meg, és nagy meglepetésre Angela Merkel német kormányfő tavaly augusztusi tbiliszi látogatásakor adta át Németországnak Mamuka Bahtadze grúz miniszterelnök. 

Az 1650-ben keletkezett és a drezdai műgyűjteményből 1945-ben eltűnt nyulas csendéletet egy aktuális időszaki kiállításon láthatja a Gemäldegalerie Alte Meister közönsége március 25-ig, amikor restaurátorok veszik gondozásba. 

A grúz kormányfő szerint a festményt véletlenül fedezték fel egy tbiliszi családnál, amely jó szándéktól vezéreltetve visszaadta a képet.

A Régi Mesterek galériáját is működtető Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) vezetői valójában már 2013-ban hallottak arról, hogy a hiányzó festményt megtalálták a kaukázusi országban, de aztán a képnek nyoma veszett egészen 2018-ig, amikor a grúz miniszterelnök átadta azt a német kancellárnak.

Az SKD szerint a Csendélet nyúllal az 55. hadizsákmányként elhurcolt festmény, amit sikerült visszaszerezni. 

Azonban a háború alatt vagy rögtön a végén eltűnt képek közül 450 még mindig hiányzik.A megkerült 80x130 centiméteres barokk olajfestményt 1741-ben vásárolták II. Frigyes Ágost szász választófejedelem (III. Ágost néven lengyel király) számára. A drezdai szakemberek szerint mozgalmas közelmúlt lehet mögötte, amit egy repedés a vásznon és a védőrétegen lévő karcolások is tanúsítanak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.