Több mint hét évtized után került vissza Drezdába egy festmény, amit még egy szovjet katona lopott el

2019 február 18., hétfő 20:26
148

Több mint hét évtized után kapott vissza hétfőn a drezdai Régi Mesterek Képgyűjteménye egy 17. századi csendéletet, amit egy szovjet katona lopott el a második világháború végén a kelet-németországi város múzeumából.

Pierfrancesco Cittadini (1616-1681) itáliai festő Csendélet nyúllal című képét Grúziában találták meg, és nagy meglepetésre Angela Merkel német kormányfő tavaly augusztusi tbiliszi látogatásakor adta át Németországnak Mamuka Bahtadze grúz miniszterelnök. 

Az 1650-ben keletkezett és a drezdai műgyűjteményből 1945-ben eltűnt nyulas csendéletet egy aktuális időszaki kiállításon láthatja a Gemäldegalerie Alte Meister közönsége március 25-ig, amikor restaurátorok veszik gondozásba. 

A grúz kormányfő szerint a festményt véletlenül fedezték fel egy tbiliszi családnál, amely jó szándéktól vezéreltetve visszaadta a képet.

A Régi Mesterek galériáját is működtető Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) vezetői valójában már 2013-ban hallottak arról, hogy a hiányzó festményt megtalálták a kaukázusi országban, de aztán a képnek nyoma veszett egészen 2018-ig, amikor a grúz miniszterelnök átadta azt a német kancellárnak.

Az SKD szerint a Csendélet nyúllal az 55. hadizsákmányként elhurcolt festmény, amit sikerült visszaszerezni. 

Azonban a háború alatt vagy rögtön a végén eltűnt képek közül 450 még mindig hiányzik.A megkerült 80x130 centiméteres barokk olajfestményt 1741-ben vásárolták II. Frigyes Ágost szász választófejedelem (III. Ágost néven lengyel király) számára. A drezdai szakemberek szerint mozgalmas közelmúlt lehet mögötte, amit egy repedés a vásznon és a védőrétegen lévő karcolások is tanúsítanak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt