Több mint hét évtized után került vissza Drezdába egy festmény, amit még egy szovjet katona lopott el

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Több mint hét évtized után kapott vissza hétfőn a drezdai Régi Mesterek Képgyűjteménye egy 17. századi csendéletet, amit egy szovjet katona lopott el a második világháború végén a kelet-németországi város múzeumából.

Pierfrancesco Cittadini (1616-1681) itáliai festő Csendélet nyúllal című képét Grúziában találták meg, és nagy meglepetésre Angela Merkel német kormányfő tavaly augusztusi tbiliszi látogatásakor adta át Németországnak Mamuka Bahtadze grúz miniszterelnök. 

Az 1650-ben keletkezett és a drezdai műgyűjteményből 1945-ben eltűnt nyulas csendéletet egy aktuális időszaki kiállításon láthatja a Gemäldegalerie Alte Meister közönsége március 25-ig, amikor restaurátorok veszik gondozásba. 

A grúz kormányfő szerint a festményt véletlenül fedezték fel egy tbiliszi családnál, amely jó szándéktól vezéreltetve visszaadta a képet.

A Régi Mesterek galériáját is működtető Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) vezetői valójában már 2013-ban hallottak arról, hogy a hiányzó festményt megtalálták a kaukázusi országban, de aztán a képnek nyoma veszett egészen 2018-ig, amikor a grúz miniszterelnök átadta azt a német kancellárnak.

Az SKD szerint a Csendélet nyúllal az 55. hadizsákmányként elhurcolt festmény, amit sikerült visszaszerezni. 

Azonban a háború alatt vagy rögtön a végén eltűnt képek közül 450 még mindig hiányzik.A megkerült 80x130 centiméteres barokk olajfestményt 1741-ben vásárolták II. Frigyes Ágost szász választófejedelem (III. Ágost néven lengyel király) számára. A drezdai szakemberek szerint mozgalmas közelmúlt lehet mögötte, amit egy repedés a vásznon és a védőrétegen lévő karcolások is tanúsítanak. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.