Több mint hét évtized után került vissza Drezdába egy festmény, amit még egy szovjet katona lopott el

MŰVÉSZET
2019 február 18., 20:26
comments 144

Több mint hét évtized után kapott vissza hétfőn a drezdai Régi Mesterek Képgyűjteménye egy 17. századi csendéletet, amit egy szovjet katona lopott el a második világháború végén a kelet-németországi város múzeumából.

Pierfrancesco Cittadini (1616-1681) itáliai festő Csendélet nyúllal című képét Grúziában találták meg, és nagy meglepetésre Angela Merkel német kormányfő tavaly augusztusi tbiliszi látogatásakor adta át Németországnak Mamuka Bahtadze grúz miniszterelnök. 

link Forrás

Az 1650-ben keletkezett és a drezdai műgyűjteményből 1945-ben eltűnt nyulas csendéletet egy aktuális időszaki kiállításon láthatja a Gemäldegalerie Alte Meister közönsége március 25-ig, amikor restaurátorok veszik gondozásba. 

A grúz kormányfő szerint a festményt véletlenül fedezték fel egy tbiliszi családnál, amely jó szándéktól vezéreltetve visszaadta a képet.

A Régi Mesterek galériáját is működtető Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) vezetői valójában már 2013-ban hallottak arról, hogy a hiányzó festményt megtalálták a kaukázusi országban, de aztán a képnek nyoma veszett egészen 2018-ig, amikor a grúz miniszterelnök átadta azt a német kancellárnak.

Az SKD szerint a Csendélet nyúllal az 55. hadizsákmányként elhurcolt festmény, amit sikerült visszaszerezni. 

Azonban a háború alatt vagy rögtön a végén eltűnt képek közül 450 még mindig hiányzik.A megkerült 80x130 centiméteres barokk olajfestményt 1741-ben vásárolták II. Frigyes Ágost szász választófejedelem (III. Ágost néven lengyel király) számára. A drezdai szakemberek szerint mozgalmas közelmúlt lehet mögötte, amit egy repedés a vásznon és a védőrétegen lévő karcolások is tanúsítanak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.