Bernie Sanders hivatalosan is bejelenti, hogy indul az elnökségért

külföld
2019 február 19., 12:07
comments 82

A vermonti független szenátor kedden jelenti be hivatalosan is, amit egy ideje már sejteni lehetett, azaz hogy indul az elnökségért 2020-ban, írja a New York Times

A magát demokratikus szocialistaként meghatározó Sanders az Egyesült Államokban tapasztalt baloldali fellángolás egyik vezéralakja, és várhatóan olyan témákkal fog kampányolni, mint az általános egészségbiztosítás, a 15 dolláros minimumbér és a tandíjmentes felsőoktatás az állami főiskolákon. 

photo_camera Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

Sanders az egyik legismertebb névnek számít azok közül, akik már bejelentették, hogy indulnak az elnökségért, egyben pedig Donald Trump egyik legvehemensebb kritikusának is számít: az elnököt többször nevezte már beteges hazudozónak és rasszistának is. 

Sanders 2016-ban sokak meglepetésére futott nagyot a demokrata párt előválasztásán, de végül Hillary Clinton győzedelmeskedett. Az azóta eltelt években viszont érezhetően felerősödtek a baloldali hangok a demokrata párt környékén, így jövőre nemcsak ő lesz az egyetlen, aki balról előzné majd a mainstream demokrata jelölteket. 

A 77 éves Sanders számára ugyanakkor kihívást jelenthet, hogy a fiatalabb demokrata szavazók kifejezetten támogatták a fiatal, nem fehér és női jelölteket. Ami viszont mellette szólhat, hogy 2016-ból még fennmaradt az ötven államra kiterjedő kampányszervezete, és a legutóbbi választáson nagyon profin tudtak kis összegű támogatásokat gyűjteni a szavazóktól. Sanders így a New York Times szerint egyelőre a támogatottabb jelöltek közé tartozik, korai felmérések szerint a demokraták körében csak Joe Biden előzi meg. 

Sanders pályafutásáról 2015-ben hosszabban is írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.