Egy alabamai lap megtalálta a megoldást korunk problémáira: fel kellene támasztani a Ku Klux Klánt

2019 február 19., kedd 20:59
337

Egy alabamai lap szerkesztőségi cikkben áll ki a Ku Klux Klán mellett. Az ember azt hinné, hogy ez egy 1919-es hír, pedig nem: egy alabamai kisvárosi újság, a Democrat-Reporter szerkesztője a múlt héten “The Klan Needs to Ride Again“ címmel közölt véleménycikket, amit nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy “A klánnak újra szárnyalnia/lovagolnia kell”.

A cikk még az amerikai közvéleményt is annyira lesokkolta, hogy sorra írnak róla a lapok. A szerző Goodloe Sutton, aki a cikkben amellett érvelt, hogy mivel a demokraták - sőt a Republikánus Pártban lévő demokraták is - emelni akarják az adókat Alabamában, 

ezért Ku Klux Klánnak fel kellene őket akasztania, és le kellene rohanniuk Washingtont.

Sutton megerősítette a CNN-nek, hogy ő írta a cikket, egy másik lapnak pedig azt is, hogy igen, szerinte a klántagokaknak lincselésekkel kellene megtisztítaniuk az amerikai fővárost. Persze nem mindenkit kellene felakasztani, csak a “szocialista-kommunistákat”. Azt is hozzátette, hogy szerinte a klán nem volt erőszakos szervezet.

Holott a Ku Klux Klánról - amelynek a fénykorában millió tagja volt, de még most is van pár ezer - elég jól tudni, hogy a 19. század végén és a 20. század elején éjszakai akciókat szerveztek, hogy terrorizálják a környékbeli fekete embereket, lincseléseket tartottak és gyújtogattak.

A cikk csak nyomtatásban jelent meg, először az egyik helyi egyetem hallgatói szúrták ki, és posztoltak róla képeket.

Azóta az ügyben nyilatkozott már az alabamai demokrata szenátor, Doug Jones és a helyi demokrata képviselő is, ők Sutton lemondását követelték. A Mississippi-i Egyetem kommunikációs tanszéke eltávolította Sutton képét a tanszék dicsőség táblájáról. Az ügy azért is érdekes, mert Suttont 1998-ban még külön cikkben méltatta a New York Times, amiért újságíróként kitartó munkával lebuktatta a helyi korrupt sheriffet. (CNN, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt