Itt az első emlős, amelyet hivatalosan is kipusztított a klímaváltozás

ÁLLAT
2019 február 19., 16:41
comments 101

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt: ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium kedden jelentette be, hogy a korábban a Nagy-korallzátony egy távoli szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik. A rágcsálót egy évtizede nem látták már egyetlen élőhelyén, az Észak-Ausztrália külső területein lévő Bramble Cay szigeten. A fajt 1845-ben fedezték fel.

link Forrás

Queenslandi kutatók abból indultak ki, hogy a korallszirti mozaikfarkú patkány a klímaváltozás miatt megemelkedett tengerszintnek esett áldozatául. A korallzátonyon elhelyezkedő szigetet ugyanis az elmúlt évtizedben többször is elárasztotta a víz.

Átfogó kutatások az elmúlt években kizárták, hogy a rágcsáló ismét felbukkanhat. A kutatók 2009 óta többször jártak a szigeten és kamerákat állítottak fel, de az állatokat nem látták, sem nyomaikat, sem ürüléküket nem találták, holott az IUCN természetvédelmi szervezet adatai szerint 2008-ban még ötven példány élt a szigeten. 2016-ban a Queenslandi Egyetem munkatársai készítettek tanulmányt a korallszirti mozaikfarkú patkányról, ekkor állapították meg, hogy az állat nagy valószínűséggel kihalt.

"Kihalásuk okai elsősorban a partokon jelentkező óriási hullámok és a vihardagály, amely rendszeresen elönti a szigetet. Beigazolódott, hogy a tengervíz tönkretette a vegetációt, amelyet a patkányok táplálékként és menedékként használtak" - fejtette ki Luke Leung kutató.

Sem állatkertekben, sem tenyészállomásokon nem él már korallszirti mozaikfarkú patkány. A hatóságok egyszer megkíséreltek elhozni néhány példányt a szigetről és tenyészteni, a kísérlet azonban kudarcba fulladt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.