Megvonták a brit állampolgárságot a lánytól, aki még gyerekként csatlakozott az Iszlám Államhoz

külföld
2019 február 19., 22:03
comments 385

Megvonta a brit állampolgárságot a brit belügyminisztérium egy fiatal nőtől, aki négy éve, még gyermekként két barátnőjével Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.

Az akkor 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana 2015 februárjában Londonból kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz.

Kadiza Sultana  (16), Shamima Begum (15) és Amira Abase (15) a Bethnal Green iskola tanulói voltak, majd az ISIS-be álltak.
photo_camera Kadiza Sultana (16), Shamima Begum (15) és Amira Abase (15) a Bethnal Green iskola tanulói voltak, majd az ISIS-be álltak.

Shamima Begumot, aki jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, a The Times című brit napilap kutatta fel és készített vele nagy vihart kavaró interjút a múlt héten.

Begum azóta többször jelezte, hogy szeretne hazatérni, ám az ITV brit kereskedelmi televízió kedd este közölt értesülése szerint a belügyi tárca levelet küldött a fiatal nő Londonban élő családjának, tudatva: Sajid Javid belügyminiszter személyes határozatban elrendelte lányuk brit állampolgárságának megvonását.

Az ITV be is mutatta a családnak kézbesített, keddi keltezésű levelet, amelyben a minisztérium kéri, hogy ha a szülők kapcsolatban vannak Shamima Begummal, értesítsék a belügyminiszter döntéséről, és arról is, hogy módjában áll fellebbezni Sajid Javid határozata ellen.

A brit terrorellenes törvények lehetővé teszik a brit állampolgárság megvonását azoktól, akik kettős állampolgárok, és külföldi terrorszervezetekhez csatlakoznak. A brit állampolgárság nem vonható meg olyanoktól, akiknek nincs más állampolgárságuk. Nem hivatalos értesülések szerint azonban Shamima Begumnak bangladesi állampolgársága is van.

A belügyminiszter döntését kedd esti Twitter-bejegyzésében a család ügyvédje is megerősítette. Mohammed T. Akunjee közölte: minden lehetséges jogi úton szembeszállnak az állampolgárság megvonásáról szóló határozattal.

Amira Abase, Kadiza Sultana és Shamima Begum 2015. február 23-án a londoni Gatwick repülőtéren
photo_camera Amira Abase, Kadiza Sultana és Shamima Begum 2015. február 23-án, amikor fogták magukat, és Gatwickből Törökországba repültek, majd onnan Szíriába szöktek. Begum most visszatérne Nagy-Britanniába. Fotó: -/AFP

Shamima Begum brit állampolgárságának megvonása nem példa nélküli eljárás a brit kormány részéről. Sajid Javid belügyminiszter éppen e héten, a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában közölte: az elmúlt években nemzetbiztonsági okokból "száznál több" ember nagy-britanniai beutazását akadályozták meg a hatóságok. Javid szerint ezt vagy az érintettek külföldi állampolgársága, vagy kettős állampolgárok esetében brit állampolgárságuk megvonása tette lehetővé.

Shamima Begum a The Timesban múlt csütörtökön megjelent interjúban elmondta: Szíriában férjhez ment az Iszlám Állam egy holland fegyvereséhez, akitől két gyermeke született, de mindkettő meghalt, főleg alultápláltságból eredő betegségekben. Begum az interjú készítésének idején harmadik terhességének kilencedik hónapjában járt, és vasárnap fia született.

Az interjúban kijelentette: nem bánta meg, hogy Szíriába utazott, de harmadik gyermekének egészsége érdekében mégis hazatérne Nagy-Britanniába.

Óriási felháborodást keltett ugyanakkor egy másik interjúban tett kijelentése, amelyben a csaknem két éve elkövetett manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjét mentegette, azzal az érvvel, hogy az Iszlám Állam ellen végrehajtott koalíciós légitámadásoknak is voltak civil áldozatai. A Manchester Arena rendezvényközpontban 2017 májusában elkövetett terrortámadásban 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek volt, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.