Nagyon leromlott a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt

Jelentősen romlott a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt több településen – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

  • Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Putnokon veszélyesnek minősítették a levegőt,
  • 8 településen (Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Szolnokon, Tökölön és Vácon) egészségtelen a levegőminőség,
  • 8 másik településen (Dunaújváros, Hernádszurdok, Oszlár, Pécs, Salgótarján, Százhalombatta, Székesfehérvár, Várpalota) kifogásolt a levegő.

Veszélyes levegőminőség esetén az egészséges embereknél is jelentkezhetnek tünetek, a leggyakoribb a köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és könnyezés. Hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul több szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegség kialakulásához, és a központi ideg- és az immunrendszerre is káros hatással van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja: az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását, és inkább használják a tömegközlekedést. A veszélyes és egészségtelen minősítést kapott területeken nem javasolják a biciklizést sem. Azoknak, akik mégis kerékpárral közlekednek, megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3 típusú) használatát javasolják. (MTI)