Polt Péter nem megy el az EP-be megvitatni az OLAF által is vizsgált ügyeket

Több 444 videó?
Szeretném

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által is érintett ügyekről – írta ki Jávor Benedek EP-képviselő kedden napközben a Facebookra. A hvg.hu az ülésről napközben azt írta, hogy az olyan ügyekről, nyomozásokról fog szólni, amelyek az OLAF előtt voltak és vannak, és Polt meghívásáról a bizottság koordinátorai döntöttek.

A Legfőbb Ügyészség napközben még azt közölte, Polt Péter semmilyen meghívást nem kapott az EP költségvetési ellenőrző bizottságától. Délutánra úgy tűnik, megérkezett a meghívó az ügyészséghez, arra ugyanis Polt Péter már válaszolt is, a válaszát pedig az ügyészség közzé is tette.

A bizottsági elnöknek küldött levelében Polt azt írta, hogy nem megy el a március 4-ei ülésre.

Mert,

  • Jávor Benedek bejegyzése alapján a magyar sajtóban az jelent meg, hogy az ülés az OLAF magyarországi vizsgálatait érinti, pedig a meghívó szerint az ülés tárgya ennél általánosabban a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel lesz kapcsolatos.
  • Ez olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, amely az EP-választási kampányhoz köthető.
  • Az ügyészség nem politizálhat.
  • Még a látszatát is kerülni kell, hogy a legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás “kampányeseménnyé” váljon.
  • Nagyon szoros a határidő, és nem is egyeztettek vele előzetesen.
Polt PéterFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Polt azért megjegyzi a levele végén, hogy továbbra is elkötelezett az EU-s szakmai együttműködések iránt.